A brit konzervatívok nehéz helyzetben a gazdasági stagnálás és az emberi jogi kérdések miatt

A brit munkaerőpiac stagnálása és a gazdasági nehézségek komoly kihívást jelentenek Rishi Sunak miniszterelnök számára a nyári parlamenti választások előtt. A Bloomberg szerint a Konzervatív Párt számára nem ígérkezik könnyű megmérettetésre a július 4-i választásokon, ráadásul a párt választási programja szerint kész lenne az Emberi Jogok Európai Bíróságával (EJEB) is dacolni a ruandai áttelepítési program kapcsán, ha a konzervatívok a választások után kormányon maradnak.

A legújabb foglalkoztatási és béradatok elemzése rávilágít, hogy az Egyesült Királyságban 2019 óta nem nőtt a foglalkoztatottak száma, és közel egymillió ember hagyta el a munkaerőpiacot, ami ellentétben áll más nagy gazdaságok pozitív tendenciáival. A munkaerőpiaci inaktivitás növekedése a krónikus betegségek számának emelkedésével függ össze, ami tovább súlyosbítja a munkaerőhiányt, valamint magas inflációt és kamatlábakat eredményez.

Tony Wilson, a Foglalkoztatási Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint a foglalkoztatás terén az elmúlt időszak "lehangoló" volt, és a következő parlamentnek prioritásként kell kezelnie a foglalkoztatási támogatások reformját, hogy több ember térhessen vissza a munkaerőpiacra.

Sunak miniszterelnök ugyanakkor azt állítja, hogy a gazdaság helyreállt, Nagy-Britannia kilábal a recesszióból és az életszínvonal ismét emelkedik, azonban a valós adatok szerint a háztartások jövedelmei inflációval kiigazítva csökkenő tendenciát mutatnak a jelenlegi kormányzat alatt.

A Covid-19 járvány óta az Egyesült Királyság a G7 országai között a leggyengébben teljesít a munkaerő-piaci részvétel terén, a 15-64 éves korosztály foglalkoztatottsági és munkanélküliségi rátája alacsonyabb, mint a többi nagy gazdaságban. Ez a helyzet várhatóan a közelgő általános választások egyik központi témája lesz, amelyet az ellenzéki Munkáspárt is ki kíván használni.

A Konzervatív Párt választási programja szerint a kormány "kérlelhetetlen, folyamatos" programot indítana a határt illegálisan átlépők végleges ruandai áttelepítése végett, "havonta rendszeres ritmusban" induló repülőjáratokkal. Az első gépek már júliusban felszállnának, és a program mindaddig tartana, amíg nem sikerül megállítani az európai kontinensről Nagy-Britanniába illegálisan átkelő menedékkérők csónakjait. A ruandai áttelepítési programról 2022 tavaszán állapodott meg Boris Johnson akkori konzervatív párti miniszterelnök a ruandai kormánnyal, az áttelepítések azonban a folyamatos jogi és parlamenti csatározások miatt azóta sem kezdődtek el.

A Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer kijelentette, hogy választási győzelem esetén a Labour-kormány már első munkanapján leállítaná a ruandai áttelepítési programot, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítaná. A július 4-i parlamenti választás fő esélyese a Munkáspárt, amely minden felmérés szerint 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt.