Beteljesült a kormány álma, de valamiről mélyen hallgatnak

A magyarországi hitelkártya-adósság rekordmagasságba ért, miközben a kiskereskedelmi forgalom növekedése a hitelből valósul meg, amit a kormány gyakran nem említ.

A gazdasági nehézségek idején az emberek jelentősebben támaszkodnak a meglévő hitelkereteikre, ami rövid távon extra forrást biztosít számukra. Magyarországon soha nem volt még ilyen magas az egy hitelkártyára jutó adósság, ami a nemzetgazdasági miniszter által beharangozott gazdasági fordulat egyik jele lehet. Azonban a hitelből valósuló gazdasági fordulatot a kormány gyakran elhallgatja.

A kiskereskedelem forgalmának növekedése láthatóan folytatódik, áprilisban 3,7 százalékkal nőtt a nyers adat szerint az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva pedig 3,2 százalékkal. Havi szinten azonban minimális, 0,9 százalékos mérséklődést figyeltek meg.

A nemzetgazdasági miniszter pozitívumként említette, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,6 százalékkal bővült, ezen belül az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4 százalékkal emelkedett. Azonban nem tette hozzá, hogy ehhez jelentős hitelkártya-adósságra volt szükség a lakosság részéről.

2022 júniusát követően a háztartások által felvett, nem folyószámla-jellegű hitelek összege ismét 230 milliárd forint fölé emelkedett, ezen belül a személyi kölcsönök folyósítása történelmi csúcsot ért el.

A hitelkártyák népszerűsége és kockázatai

A hitelkártya jó likviditáskezelő eszköz, rövid távon kamatmentesen biztosít pluszforrást, de jelentős kamatokat számolnak fel, ha a türelmi időn belül nem történik meg a visszafizetés. Az MNB statisztikái szerint az elmúlt évben ismét nőtt a hitelkártyákkal felvett összeg az automatákból, ami több mint 100 ezer kártyás készpénzfelvételt jelent negyedévente.

A hitelkártya-tartozás 2012–2014 között 150 milliárd forint környékén mozgott, majd a gazdasági növekedés hatására csökkent. Azonban a válságok és az infláció hatására újra növekedésnek indult, és 2024 áprilisában már 158,5 milliárd forintot ért el a teljes hitelkártya-tartozás mértéke.

A hitelkeretek szerepe a gazdaságban

A nehézségek idején az emberek jelentősebb mértékben támaszkodnak a meglévő hitelkereteikre, ami rövid távon segítséget nyújt számukra. A hitelkártya-igénylések száma válságok idején csökken, a bankok is óvatosabbak ilyenkor a fogyasztási hitelek nyújtásában. Az év végi időszakban a hitelkeretek kihasználása növekszik, amikor az ügyfelek a karácsonyi bevásárlásokat próbálják megoldani, és a következő hónapokra szétosztani a visszafizetést.

A 2008-as válság hatása a hitelkártya-piacra

A 2008-as válság óta jelentősen megváltoztak a hitelkártya-piac szabályai. A hitelkártyák ma már széles körben elérhetőek, de a hitelbírálat kötelező, és a hitelkereteket az ügyféllel egyetértésben alakítják ki a pénzintézetek. A hitelkártya-tartozások korábbi felfutása után ma már az ügyfél kérésére történik a limitemelés.