Ursula von der Leyen elleni puccskísérlet

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közötti elkeseredett rivalizálás újabb szintre lépett, Michel pedig állítólag ki akarja zárni von der Leyent a június 17-i találkozóról, ahol az EU vezető tisztségeiről fognak tárgyalni. Von der Leyen helyzete amúgy sem egyszerű, hiszen bár az Európai Néppárt nyerte meg a választásokat, nehezen talál támogatókat maga mögé.

Charles Michel nem szeretné, ha Ursula von der Leyen részt venne az informális csúcstalálkozón, de úgy tűnik, hogy a tagállami kormány- és államfők nem támogatják ezt az elképzelést. Többen úgy vélik, hogy Michel személyes okokból próbálja megakadályozni von der Leyen esetleges második bizottsági elnöki megbízatását.

Egyesek szerint Michel saját ambícióit követve szeretne bekapcsolódni az EU vezetői posztjaiért folyó versenybe, és szívesen lenne az EU következő külpolitikai vezetője vagy az Európai Bizottság elnöke.

Von der Leyen Európai Néppártja (EPP) a vasárnapi európai parlamenti választáson csak csekély többséget szerzett, ami csökkenti az esélyét arra, hogy újabb ciklust kezdhessen az EU végrehajtó testületének élén.

A lehetséges szövetségek között szóba jöhet az iparpárti konzervatívok és a klímavédelmi zöldek közötti együttműködés. Azonban a Zöldek és az EPP közötti szövetség gyenge lábakon állna, mivel a Zöldek olyan éghajlatvédelmi intézkedéseket szeretnének, amelyeket az EPP nem támogatna, és a néppárt módosítani szeretné a Green Dealt.

Bas Eickhout holland EP-képviselő, a Zöldek csúcsjelöltje szerint a két párt álláspontjának közelítése lesz a legnagyobb kihívás.

Von der Leyen számára a Green Deal védelme kiemelten fontos, hiszen ez volt első ciklusának legnagyobb politikai vívmánya. Néhány zöld képviselő von der Leyent támogatná, hogy elkerüljék egy olyan bizottsági elnök kinevezését, aki nem támogatná a zöld programot. Egy magas rangú néppárti tisztviselő szerint a zöldek megoszlanak, és von der Leyen hazájából származó zöldek támogatnák őt, még ha további megállapodások születnének az olasz jobboldallal is.

Az Európai Néppárt és a Zöldek közötti szövetség azonban nem lenne zökkenőmentes, mivel a két párt nézetei összeegyeztethetetlenek olyan kérdésekben, mint a természetvédelem, a mezőgazdaság és az autóipar. Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője szerint a párt hamarosan megvitatja a követelését, hogy vonják vissza az új belső égésű motoros autók értékesítésére vonatkozó 2035-ös tilalmat, ami ellentétes a Zöldek álláspontjával.

Von der Leyen valószínűleg a legkisebb ellenállás útját választja, és próbálja megkerülni a Zöldeket és az Európai Konzervatívokat és Reformereket (ECR). Ehhez először az EU 27 nemzeti vezetőjének jóváhagyását kell megszereznie, amit Emmanuel Macron francia elnök már jelezte, hogy támogatna. Ezt követően meg kell akadályoznia a centrista koalíció szétszavazását, amihez Thanasis Bakolas, az Európai Néppárt főtitkára szerint egy "jó, régimódi amerikai korbácsolásra" lesz szükség.

Ha a centrista frakcióknak sikerül néhány független képviselőt maguk mellé állítaniuk, az EPP több nemzeti delegációnak is udvarolhat. Weber vasárnap egy brüsszeli választási partin azt mondta, hogy arra fogja kérni a többi centrista frakciót, hogy tartsák tiszteletben a szavazást és támogassák az EPP jelöltjét.