A kormány javaslatcsomagját elfogadta a parlament: korlátozások az iskolákban és változások az ügyeleti rendszerben

A Fidesz-közeli parlamenti többség megszavazta a kormány által benyújtott, számos pontatlanságot tartalmazó törvénymódosító csomagot, amely többek között lehetővé teszi bizonyos tárgyak iskolai tilalmát és az ügyeleti rendszer átalakítását.

A választásokat követő napon benyújtott, 91 oldalas javaslatcsomagot a kormánypárti képviselők és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatásával, az ellenzéki pártok – a DK, a Mi Hazánk, a Párbeszéd, az LMP és független képviselők – ellenszavazatai, valamint az MSZP és a Jobbik képviselőinek tartózkodása mellett fogadták el. A csomag 70 jogszabályt módosít, és a hvg.hu értesülései szerint számos pontatlanságot és hibát tartalmaz.

A kormány által benyújtott csomagot a parlament egy nap alatt elfogadta, annak ellenére, hogy a benyújtást megelőzően sürgősséggel egy 32 pontból álló, 26 oldalas javaslatcsomagot is összeállítottak, amely a változtatásokat indokolta. A módosítások többségénél a szövegpontosítás és belső összefüggések rendezése szerepelt indoklásként.

Az elfogadott törvénymódosítások között szerepel, hogy a kormány felhatalmazást kap arra, hogy meghatározza az iskolákban és kollégiumokban be nem vihető tárgyakat, valamint azokat, amelyeket csak az igazgató engedélyével lehet órán használni. Emellett a törvény értelmében 2023. október 1-jétől Budapesten az Országos Mentőszolgálat veszi át az önkormányzatoktól a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, amely változás már más régiókban is érvénybe lépett.

Karácsony Gergely főpolgármester lehallgatásának ügye ismét napvilágot látott, amikor a Telex interjújában több hangfelvételt játszottak le, amelyeket titokban készítettek a magánbeszélgetéseiről. A felvételek a Kurucinfo oldalon kerültek nyilvánosságra, és Karácsony többek között a DK-val és az LMP-vel való alkudozásokról beszélt, valamint arról, hogy "lapáttal fogják agyonverni", ha Vitézy Dávid elindulna a főpolgármester-választáson. Karácsony szerint a lehallgatásokat külső személyek végezhették, és a "lapátos" megjegyzés a választási győzelemre utalt, amit végül meg is nyertek.

Vitézy Dávid, aki a lehallgatásokban érintett volt, a Blikknek nyilatkozva megdöbbentőnek találta Karácsony kijelentéseit, és kijelentette, hogy Karácsony a kampány során folyamatosan hazudott róla. Vitézy szerint a főpolgármester magánéletében is képviselt egy meglepő stílust, és hozzátette, hogy őtől ilyet biztosan nem hallanának. A szavazatok újraszámlálásának lezárultával Vitézy kijelentette, hogy ha Karácsony győzelme jogerős lesz, gratulálni fog neki.

Adatvédelmi és adatbiztonsági szakértő, Molnár Gábor szerint egy munkahelyen, így egy polgármesteri hivatalban is, csak a munkáltató és a munkavállaló tudtával, a törvény betartásával lehet adatokat, hang- és képanyagot rögzíteni. Minden más jellegű lehallgatás illegális és büntetőjogi felelősséggel jár. Egy lehallgatás betelepítéséhez és klónozáshoz belső ember szükséges, ami a politikai csatározások során nem meglepő.