Odesszában mentősök és katonák közötti verekedés tört ki

Odesszában, egy területi hadkiegészítő központnál mentősök és a mozgósítást végző katonák közötti verekedés alakult ki, miután a mentősöket a katonák besorozni próbálták. A Dumszka odesszai hírportál beszámolója szerint a mentőautó egy rosszul lévő férfihoz érkezett ki a központba, de a katonák bezárták őket és megpróbálták őket is bevonni a hadseregbe.

A helyzet tovább fokozódott, amikor több mentő is szirénázva érkezett a helyszínre, és a kiérkező mentősök tiltakozóakcióba kezdtek. A tiltakozás során többször összecsaptak a hadkiegészítő központ katonáival. Az összetűzésről felvétel is kikerült a YouTube videómegosztó portálra. A konfliktus végül azzal ért véget, hogy a bezárt mentősöket kiengedték a központból.

A hadkiegészítő központ közleménye szerint a mentősök egy korábban a központba szállított, gyanúsan viselkedő férfihoz érkeztek, de nem voltak hajlandóak magukat igazolni. A katonák ezért gyanúsították őket és vették őrizetbe. A verekedés során mindkét fél több tagja megsérült. Az odesszai hadkiegészítő központ közleményt adott ki a Facebook-oldalán, amelyben közölte, az előzetes vizsgálatuk szerint a rendőrökkel együtt járőröző katonák egy férfit igazoltattak az utcán, aki nem volt hajlandó átadni az iratait, ezért bekísérték a hadkiegészítő központba katonai adatai felvételéhez.

Egy órával később orvosi ruhás emberek érkeztek, akik a férfit azonnal kórházba akarták szállítani olyan diagnózisra hivatkozva, amely nem szerepelt egészségügyi kartonján. A kiérkezők sem voltak hajlandóak igazolni magukat, így felmerült a katonákban a gyanú, hogy a férfinak próbálnak segíteni a mozgósítás elkerülésében, ezért őket is őrizetbe vették.

Miután az őrizetbe vettek a segélyszámon riasztották a mentőket, elterjedt Telegram-csatornákon, hogy erőszakkal tartanak fogva mentősöket a hadkiegészítő központban. A mentőegységek mellett ismeretlen civilek is a helyszínre érkeztek, és verekedést provokáltak, amiben egy katona és több mentős megsérült.

Az Odessza megyei rendőrség a honlapján közölte, hogy vizsgálják az incidens körülményeit.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko