Orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügy újabb gyanúsítottjai

Egy fehérgyarmati ortopéd szakorvos és társai ellen emeltek vádat költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután hátrányos helyzetű gyermekek egészségügyi adataival éltek vissza.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a "cipős ügycsoportban" már hetvennégy személyt gyanúsítanak költségvetési csalással, köztük egy fehérgyarmati ortopéd szakorvost, egy szendrői asszisztenst, egy rakamazi ügyvezetőt és egy nyíregyházi üzletkötőt. Az ügyben június 4-én több helyszínen – Fehérgyarmaton, Rakamazon, Nyíregyházán és Galvácson – tartottak akciót a Borsod vármegyei nyomozók NNI-s kollégáikkal együttműködve, ahol informatikai eszközöket, elektronikus adatokat, pénzt és orvosi vényeket foglaltak le.

A gyanú szerint egy rakamazi cég 2021 és 2022 között jogosulatlanul igényelt vissza közel 15 millió forint állami támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). A cég képviselője egy Borsod vármegyei egyesület 139 hátrányos helyzetű tanulójának egészségügyi adatait szerezte meg, állítólag ingyenes gyógycipő biztosítása céljából. Azonban a fehérgyarmati ortopéd szakorvos vényre írta a gyógycipőket a 18 éven aluli fiatalok számára anélkül, hogy megvizsgálta vagy akár találkozott volna velük, ráadásul az érintettek nem is voltak tisztában a vényfelírással, és nem is volt szükségük a gyógytermékekre.

A nyomozók a négy elkövetőt – a cég két képviselőjét, az ortopéd szakorvost és az asszisztensét – gyanúsítottként hallgatták ki. A cipős ügycsoportban jelenleg 29 orvos, 21 cégvezető, 12 alkalmazott, 6 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó szerepel gyanúsítottként. Mind a négy elkövető szabadlábon védekezik.