Ukrán vezérkar: Orosz erők támadása Harkiv megyében

Az ukrán vezérkar szerint Harkiv megyében az orosz erők Vovcsanszk városa felé nyomulnak, és a kedd reggeli órákban már csaknem 40 katonai összecsapás történt a fronton. Az ukrán katonai vezetés tájékoztatása alapján az elmúlt 24 órában a támadók 79 embert veszítettek a harkivi régióban, ebből 26-an életüket vesztették, továbbá egy harckocsijuk, három páncélozott harcjárművük, kilenc egyéb katonai járművük és hat egyéb haditechnikai eszközük semmisült meg.

Az ukrán csapatok két orosz harckocsit, egy páncélozott harcjárművet és három tüzérségi rendszert rongáltak meg, valamint 22 ellenséges óvóhelyet és egy lőszerraktárt találtak el. Nazar Volosin alezredes, a keleti országrészben harcoló csapatok szóvivője cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint az orosz erők elfoglalták volna Ivanyivszke falut a donyecki régióban, hangsúlyozva, hogy a település Ukrajnához tartozik és az ukrán fegyveres erők ellenőrzik a helyzetet.

A Nemzetközi Légió "Sef" fedőnevű vezérkari főnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Ukrajnában katonai szolgálatra szerződött külföldi állampolgárok idő előtt felbonthatják szerződésüket, ha úgy érzik, nem állnak készen a szolgálat folytatására.

A Donyeck megyei ügyészség szerint az orosz hadsereg 500 kilogrammos irányított légibombát dobott Kosztyantinyivka lakóövezetére, aminek következtében öt ember megsérült. Vadim Filaskin, a megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz ágyúzások következtében egy helyi lakos életét vesztette, és kilencen megsebesültek.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon keresztül közölte, hogy a Harkiv város hétfői orosz bombázása után a romok alól kimentett 77 éves férfi a kórházban elhunyt, a támadásnak nyolc civil sérültje volt.

Az ukrán vezérkar adatai szerint az ukrán erők lelőttek egy Szu-25-ös orosz csatarepülőgépet Donyeck megye Pokrovszk városa közelében. Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége a vezérkar legfrissebb összesítése szerint hozzávetőlegesen meghaladta az 528 ezret. Az ukrán erők ezen kívül 23 orosz harckocsit, 46 tüzérségi és öt légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt semmisítettek meg hétfőn.