Orbán Viktor az Indexnek: Vannak fájdalmas veszteségeink és fantasztikus győzelmeink is

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke, az Indexnek adott interjújában beszélt a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választások eredményeiről, a kampány során elkövetett hibákról, valamint a kormány és a főváros jövőbeni viszonyáról.

Tizenhét év után újra interjút adott az Indexnek Orbán Viktor, aki szerint izgalmas és fontos választáson vagyunk túl. A miniszterelnök szerint a választásokon egy nagyarányú békepárti győzelem született, amelyből kiderült, hogy a magyar közvélemény, talán még a baloldaliak tekintélyes része is, támogatja a kormány törekvését, hogy Magyarországot kijuttassa a háborús veszedelemből.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti listájára több mint kétmillióan voksoltak, ami szavazatszám tekintetében magasabb, mint öt évvel ezelőtt, de a magas részvétel miatt százalékosan mégis rosszabb eredményt értek el. A Medián előrejelzése 50 százalék körüli eredményt jósolt, de végül 44,79 százalékot kaptak, amit a miniszterelnök 45 százaléknak szeretne látni, és amit azért is szépnek tart, mert ezúttal egyszerre két ellenfelet is le kellett győzniük: a régi és az új ellenzéket.

A váratlanul erős ellenfelet jelentő Magyar Péter által vezetett Tisza Párt 29,74 százalék körüli eredményt ért el, amire Orbán Viktor úgy reagált, hogy a 44 százalék is szép eredmény, és hogy a választáson egyszerre két ellenfelet is le kellett győzniük.

A miniszterelnök szerint a politikában mindig van ok aggodalomra, de a következő választási kampány időszakára hagyja, hogy ki és milyen lőtávon belül van. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Fidesz mindig azért nyert, mert sokat dolgoztak érte, és erre a helyzetre az alázatos munka a válasz.

A miniszterelnök szerint Európában a jobboldal ma két pártba szerveződik, az ECR-be és az ID-be, és ha ezek összefognak, és a Fidesz is csatlakozik hozzájuk, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció.

A vasárnapi önkormányzati választásokon a Fidesznek voltak fájdalmas veszteségei és fantasztikus győzelmei is. Orbán Viktor kiemelte Szolnok és Győr elveszítését, de büszke volt Miskolc és Salgótarján visszahódítására. Győr elveszítését a Borkai-ügy utóhatásának tulajdonította, amely szerinte előbb vagy utóbb utolérte a Fideszt, és beismerte, hogy hibát követett el, amikor nem tudta kezelni az ügyet úgy, hogy Borkai Zsolt mégis visszatérhetett a politika porondjára.

A fővárosi helyzetről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy Szentkirályi Alexandra kampányt vezetett, amilyet a Fidesz régóta nem tudott Budapesten, és bár ő kiváló jelölt volt, a budapesti Fidesz-vezetés közösségépítési munkáját nem végezték el a kellő színvonalon. Tarlós István párton kívüli főpolgármesterként működött, ezért nem hozta magával a Fidesz és a polgári nemzeti keresztény közösség felépítését és megerősítését a fővárosban, így Szentkirályi Alexandra körhátrányból indult.

Orbán Viktor szerint a kormány és a főváros viszonyának rendezése érdekében Szentkirályi Alexandra, mint tárgyalóképes vezető, ott ül a fővárosi közgyűlésben.

A miniszterelnök a Tisza Párt vezetőjéről, Magyar Péterről úgy nyilatkozott, hogy soha nem tekintették őt a Fideszből kiugrott személynek, és hogy a Fidesz belső köreinek nincs tudomása arról, hogy a belső körökhöz tartozott volna, "az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott".

Orbán Viktor optimizmussal tekint a jövőbe, és hangsúlyozta, hogy a következő választásokig a kormány a lehető legjobb teljesítményt fogja nyújtani. Az öltözői cikizésnek nevezett ugratásokat Gulyás Gergely jól tűri, és a miniszterelnök szerint ez nem több mint erősebb fajta öltözői cikizés.

Karácsony Gergely, aki szoros versenyben, mindössze 324 szavazattal megnyerte a budapesti főpolgármester-választást, kijelentette, hogy nem tervezi, hogy 2026-ban pártvezető vagy miniszterelnök-jelölt legyen, és drukkolója lesz a kormányváltásnak. A főpolgármester a választás eredményét illetően elmondta, hogy bár a szoros eredmény miatt riválisa újraszámlálást fog kérni, ez nem politikai, hanem jogi kérdés, és emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor elfogadta a választás eredményét. Karácsony szerint a fővárosi közgyűlésben nem lesz egyértelmű többsége, de úgy véli, ha valaki meg tudja oldani ezt a helyzetet, egy feketeöves együttműködő, az ő maga. A főpolgármester a jövőbeni kormányzásról szólva hangsúlyozta, hogy a város élhetővé tételén szeretne dolgozni, és értékalapon szeretné lobbizni a forrásokért mindenhol, itthon és Európában.

Vitézy Dávidék megmutatták, miért kérik a szavazatok újraszámolását. Merker Dávid szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés, amiatt, hogy úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett. Úgy véli, hogy a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat. Az eredmények szerint nagyon szoros küzdelemben, de Karácsony Gergely győzött Budapesten. A regnáló főpolgármester 371 467 szavazatot gyűjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 143-an voksoltak (47,49 százalék).