Olaszországban felszámoltak egy magas színvonalú hamis bankjegyeket nyomtató bűnszövetkezetet

Olaszországban a csendőrség egy nagyszabású razzia keretében leleplezett egy kifinomult módszerekkel működő illegális bankjegynyomdát, amelyet az Európai Központi Bank is elismert a hamisított bankjegyek magas minőségű biztonsági elemei miatt.

A leccei akció során a hatóságok több mint 100 000 eurónyi hamis bankjegyet és több mint 10 000 eurónyi kriptovalutát foglaltak le, és több országban, köztük Olaszországban és Franciaországban is letartóztatásokat hajtottak végre a hamis bankjegyek vásárlói körében. Az Europol közleménye szerint az akcióban az ő koordinálásukkal több nemzetközi nyomozó is részt vett, akik 2024 februárja óta követték nyomon a pénzhamisító csoport tevékenységét.

A pénzhamisítók rendkívül meggyőző módon készítették el az euróbankjegyeket, és egy népszerű titkosított üzenetküldő szolgáltatáson keresztül hirdették meg eladásra a termékeiket. A rajtaütés során a rendőrök lefoglalták a különböző címletű hamis bankjegyek előállításához használt nyomdát, a nyomtató- és vágógépeket, a bankjegyek alapanyagait, a bűnözők elektronikus eszközeit, valamint az online csatornát, amelyen keresztül a hamis bankjegyeket reklámozták és értékesítették.

Az Európai Központi Bank megerősítette, hogy a hamisított bankjegyek biztonsági elemei, mint például a hologramok, kiváló minőségűek voltak. Az Europol jelentése szerint az ilyen és ehhez hasonló bűnszövetkezetek száma több százra tehető az EU területén, és összesen körülbelül 25 ezer tagot számlálnak.