Olajárak csökkenése: a piac figyelmesen vár

A nyári vakáció közeledtével az üzemanyag-kereslet várhatóan növekedni fog, azonban a piac jelenleg az amerikai és kínai makrogazdasági adatokra, valamint a Federal Reserve döntéseire figyel.

Az olaj ára kedden csökkent, mivel a befektetők a fontos amerikai és kínai fogyasztói árindex-adatokra, valamint a Federal Reserve szakpolitikai ülésének eredményére vártak, hogy megértsék, ezek miként befolyásolják az inflációt és az üzemanyag iránti keresletet. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 13 centtel, 0,16%-kal 81,50 dollárra, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolajé 7 centtel, 0,04%-kal 77,67 dollárra csökkent.

A hétfői mintegy 3 százalékos áremelkedés ellenére, amely az északi féltekén a nyári vakáció időszakában várható üzemanyag-kereslet növekedését tükrözi, az elemzők óvatosak a jövőbeli árak előrejelzésével kapcsolatban. A piaci szereplők a szerdára tervezett amerikai fogyasztói árindex májusi adatainak közzétételére és a Fed kétnapos politikai ülésének lezárására is figyelnek.

A kínai makrogazdasági adatok közzététele előtt is óvatosság tapasztalható a kereskedők körében. Kelvin Wong, az OANDA vezető piaci elemzője szerint a kínai inflációs adatok kedvezőtlen hatással lehetnek az olajárakra.

A piaci hangulatot tovább súlyosbítja a forint gyengélkedése, amely kedden még tovább esett az euróval szemben, átmenetileg 395 felett is járt, ami héthetes mélypontot jelentett. A szerdai Federal Reserve (Fed) kamatdöntéssel kapcsolatos befektetői pozícionálások állhatnak a forint, illetve a többi régiós deviza nehéz helyzete mögött, de a francia előrehozott választások miatti fokozott piaci aggodalmak is befolyásolhatják a helyzetet. Az euró bő egyhavi mélypontra bukott a dollárral szemben, ami a forint további gyengülését eredményezte, és a magyar fizetőeszköz hathetes mélypontra került a dollárral szemben.