Kollégiumi díjak emelkedése a nyári időszakban

A nyári hónapokban jelentősen megemelkednek a kollégiumi szállásdíjak, bár az egyetemek többsége nyitva tart és lakhatást biztosít, az árak eltérnek az évközbeni díjszabástól.

A tanév közbeni árakhoz képest a nyári szünetben a kollégiumokban általában magasabb lakhatási költségekkel kell számolni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például a 2023/24-es tanévben a szorgalmi és vizsgaidőszak alatt 13-19 ezer forintot kértek egy hónapra a kollégiumi szobákért, míg nyáron ez az összeg 25-37 ezer forintra emelkedik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a nyári hónapokban 70 900 forint a havi díj, és a szobák napi díja 7800 forint. A Corvinus Egyetemen a kétágyas szobákért 74 600 forintot, a háromágyasért 70 800 forintot kell fizetni havonta. A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kétágyas szobák havi díja 40 510 forint, a háromágyasoké 27 010 forint.

A győri Széchenyi István Egyetemen a gyakorlatot végző hallgatóknak 30 ezer forint, míg az egyéb okból szállást igénylőknek 35 000 forint a havi díj. A Pécsi Tudományegyetemen egy hónap kollégiumi lakhatás 50 000 forintba kerül egy fő számára.

Az egyetemek egy része kedvezményeket biztosít a kötelező szakmai gyakorlatot teljesítőknek, a doktoranduszoknak, valamint a hallgatói tevékenységet végzőknek, mint például a HÖK tagjainak. Emellett azok is részesülhetnek kedvezményben, akik az intézmény elbírálása alapján jogosultak rá, mint az árvák, a félárvák vagy azok, akik nehéz anyagi helyzetben vannak.