Fokozott terrorkészültség Németországban

Németországban a hírszerzés vezetője, Thomas Haldenwang figyelmeztet az iszlamista terrorveszély fokozódására, ami jelenleg nagyobb kockázatot jelent, mint az elmúlt években bármikor.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke szerint a dzsihadista támadások kockázata a tálibok afganisztáni hatalomátvételével és az Iszlám Állam Khoraszáni Tartomány terrorista milíciájának erősödésével nőtt meg Pakisztánban és Afganisztánban. Emellett a skandináv Korán-égetések és a Gázai övezetben végrehajtott katonai műveletek is hozzájárultak a radikalizálódás fokozódásához.

Haldenwang kiemelte, hogy a közel-keleti helyzet, különösen a Hamász terrortámadásai, további okot adnak az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetés növekedésére. Németország különösen veszélyeztetett, mivel az ország Izrael egyik legnagyobb támogatója az Egyesült Államok mellett.

A fenyegetettség valóságát támasztja alá, hogy május végén Mannheimben egy afgán iszlamista megkéselte az iszlámkritikus Pax Europa mozgalom öt tüntetőjét és egy rendőrt, aki a támadás következtében életét vesztette. Továbbá, a Köln-Bonn repülőtéren múlt pénteken letartóztattak egy férfit, aki német-marokkói-lengyel útlevéllel rendelkezett és gyanú szerint pénzt utalt át több terrorszervezetnek, valamint rendésznek jelentkezett a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra.