Nigel Farage-t tárgyakkal dobálták meg Barnsleyban

Kampánykörútja során Nigel Farage-t, a Brexit ötletgazdáját és a szélsőjobboldali Reform Párt vezetőjét, kukából kiszedett tárgyakkal dobálták meg Barnsleyban. Farage éppen egy busz tetején tartózkodott, amikor egy építkezési területről egy férfi több tárgyat is felé hajított.

A BBC által közölt információk szerint az incidens a brit választások kapcsán zajló kampányeseményen történt. A támadót a rendőrség elfogta és letartóztatta. Farage a történtekre reagálva kijelentette, hogy nem fog megfutamodni egy olyan erőszakos, baloldali huligán miatt, aki gyűlöli az országukat.

Az esemény akkor eszkalálódott, amikor Farage beszédét a Stand Up To Racism antirasszista csoport tüntetői megzavarták, és a helyszínen jelen lévő két politikai tábor között szóváltás alakult ki. A rendőrség a politikust arra kérte, hogy maradjon a buszon, tekintettel arra, hogy korábban már voltak hasonló incidensei. Farage korábban már átélte, hogy banános milkshake-kel öntötték le, és 2019-ben is kapott már egy banános-sóskaramellás tejturmixot.

Az incidens nem egyedi eset a brit közéletben, ahol az utóbbi időben több politikai és közéleti személyiség is hasonló támadások célpontjává vált. Legutóbb III. Károly király új, hivatalos portréját rongálták meg az Animal Rising (Állatfelkelés) nevű állatvédő szervezet aktivistái, hogy felhívják a figyelmet a királyi védnökség alatt álló, de állításuk szerint kegyetlenül működő farmokra. A király portréjára a Wallace és Gromit animációs sorozat karaktereinek matricáit ragasztották fel, ezzel is kifejezve tiltakozásukat. Az eset rávilágít arra, hogy a brit társadalomban egyre több a politikai és társadalmi ügyek miatti feszültség, amely akár a művészet világát is érinti.

Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért választották a tiltakozás e formáját, mert köztudott, hogy a király a Wallace és Gromit sorozat rajongója, és az is, hogy szívén viseli az állatvédelem ügyét. A csoport felszólította III. Károly királyt, hogy függessze fel az RSPCA támogatását, amíg a vizsgált farmokon a helyzet nem változik. A festmény, amely a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában ábrázolja a királyt, négy évig készült, és Károly személyesen avatta fel május 14-én. A portré III. Károly első hivatalos képmása a tavaly májusi koronázás óta. A Philip Mould Gallery által kiállított alkotásra az aktivisták a képet védő üvegre ragasztották a matricákat, így a festmény nem sérült meg. A galéria rövid vizsgálat után közölte, hogy a festménynek nem esett baja, és az aktivisták is megerősítették, hogy csak vízzel ragasztották a matricákat az üvegre, az egész akciót pedig „derűs epizódnak” szánták.