Németországban a kormánypártok vereséget szenvedtek az EP-választáson

A német kormánykoalíció pártjai jelentős vereséget szenvedtek az európai parlamenti választáson, miközben a CDU-CSU pártszövetség nyerte meg a választást, és a szélsőjobb és szélsőbal is előretört Kelet-Németországban. Az ellenzék előrehozott választásokat követel, a kormányzó pártokon belül pedig egyre nagyobbak a repedések, de a kormány bukása a következő parlamenti választások előtt nem valószínű.

A CDU-CSU pártszövetség 30 százalékos eredménnyel nyerte meg a németországi EP-választást, ami javulást jelent a korábbi választásokhoz képest, de még mindig elmarad Angela Merkel kancellársága idején megszokott eredményektől. A második helyen az Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 15,9 százalékkal, míg a harmadik helyre a Szociáldemokrata Párt (SPD) került 13,9 százalékkal. A Zöldek a negyedik helyen végeztek 11,9 százalékkal, míg a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) 5,2 százalékot ért el.

A 2021-es parlamenti választásokon még több mint 50 százalékos támogatottságot élvező kormánykoalíció (SPD, Zöldek, FDP) mostanra jelentős támogatottságot veszített, és együtt is csak 31 százalékot értek el.

A koalícióban a Zöldek és az SPD magasabb adókat és hitelfelvételt támogatnak a jóléti reformok és a gazdaság zöld átállásának megvalósítása érdekében, míg az FDP alacsonyabb adókat és az államadósság csökkentését preferálja. A koalíciós kormányzás során a gazdasági és energiaválság kezelése nem sikerült túl jól, ami a németek körében nem talált pozitív fogadtatásra.

A koalícióban feszültségek vannak, és a pártokon belül is megjelentek azok a hangok, amelyek szerint a koalíciós kényszer miatt nem tudják megvalósítani saját programjukat. Az SPD-s Axel Schöder szerint az adósságfék megszüntetését is át kell verniük az FDP-n, míg Christian Lindner hangsúlyozta, hogy csak az adósságfék fenntartása mellett maradnak a koalícióban.

Átalakuló balszél

A Baloldal (Die Linke) párt csupán 2,7 százalékot ért el, ami rossz előjel a jövő évi parlamenti választásokra. Ezzel szemben a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) 6,2 százalékkal és 6 képviselővel az Európai Parlamentbe került. A párt Kelet-Németországban különösen erős, ahol a kormányzó pártokat és a Linkét is maguk mögé utasították.

Nem minden sikerült tökéletesen az AfD-nek

Az AfD 15,9 százalékos eredménye ellenére a párt európai parlamenti frakciójából kizárták Maximilian Krah listavezetőt, miután orosz és kínai kémbotrányba keveredett, és megkérdőjelezte az SS tagjainak bűnösségét. Az AfD jelenlegi helyzete bizonytalan az európai politikában, de Németországon belül, különösen Kelet-Németországban, erős támogatottságot élvez.

Mi lesz a Scholz-kormánnyal?

A kormánykoalíció tagjai a krónikus népszerűtlenségükkel küzdenek, és előrehozott választásokat nem valószínű, hogy kiírnak. Az SPD és a Zöldek szeretnék a liberálisokat legyőzni és jóléti reformokat megvalósítani, míg az FDP jobboldali intézkedéseket szeretne átvinni a kormányon. A védelmi miniszter, Boris Pistorius népszerűbb Scholznál, és az SPD-ben egyesek már a kancellár leváltását követelik.

A legvalószínűbb, hogy a koalíció kihúzza a ciklust, remélve, hogy a gazdasági helyzet javulásával népszerűbbek lehetnek. Az AfD második helyezése azonban erősítheti a CDU/CSU pozícióját a szélsőjobbal szemben, ami a baloldali szavazók átpártolását eredményezheti a kereszténydemokratákhoz.