Német és brit nagykövet: A Fidesz kampányhirdetései ténybeli torzításokat tartalmaznak

A Fidesz kampányhirdetéseiben ténybeli torzítások és pontatlanságok találhatók, ezt egyszerre jelentették ki az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége és a német külképviselet.

Az Egyesült Királyság és Németország budapesti nagykövetségei azonos szövegű közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy a Fidesz kampányhirdetései valótlan információkat tartalmaznak. A hvg észrevételei szerint a külképviseletek szerint a hirdetések pontatlanul állították, hogy az Egyesült Királyság és Németország tervezi a sorkötelezettség bevezetését.

A közösségimédia-felületeken megjelent bejegyzések szerint a Fidesz továbbá azt sugallta, hogy az Ukrajnát támogató országok a háborút támogatják, és európai szinten is a sorkötelezettség bevezetését tervezik.

A két külképviselet által közzétett azonos szövegű és képpel ellátott bejegyzések kedd délelőtt negyed 12 körül jelentek meg. Mint írták, a „Fidesz kampányhirdetései ténybeli torzításokat tartalmaztak, többek között azt állították, hogy az Egyesült Királyság és Németország katonai sorkötelezettség bevezetését tervezi, hogy az Ukrajnát támogató országok a háborút támogatják, és hogy európai szinten tervezik a sorkötelezettség bevezetését.” Azonban szerintük ezek az állítások mind pontatlanok.

Mivel a két poszt nem csak ugyanabban az időpontban lett közzétéve, hanem a szövegük és az ahhoz kapcsolt kép is megegyezik, így vélhetően a nagykövetségek előre egyeztettek a kiállásról. Németországban május végén derült ki, hogy nem lesz kötelező sorkatonaság, és a hadsereg létszámgondjait máshogy oldják meg.

A politikai kommunikáció terén más jelenségek is felmerültek a választások után. Több olvasó is kapott telefonos megkeresést, ahol a Társadalomkutató Intézetként bemutatkozó hívó többek között arról érdeklődött, hogy elégedettek-e Orbán Viktor politikájával, illetve kit választanának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani. A hívások során a politikai érdeklődés mellett olyan témákról is kérdeztek, mint a rezsiárak, az Európán kívüli migráció, az infláció, az ukrán-orosz háború vagy a zöldenergia. A Társadalomkutató Kft. / Intézet korábban is érintett volt a közvélemény-kutatásnak álcázott etikátlan manipuláció gyanújában, amely kapcsán a rendőrség is nyomozott.