Késes támadás érte négy amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban Kínában, az északkeleti Csilin tartományban. Az incidensről az amerikai média és kormánytisztviselők számoltak be.

A támadás hétfőn történt, amikor a Cornell College főiskoláról érkezett vendégoktatók egy közparkban, Pejsanban tartózkodtak. A támadó kiléte és a támadás indítéka egyelőre ismeretlen, a kínai hatóságok szerint az incidens elszigetelt eset és véletlenszerű támadás volt, amely nem befolyásolja a Kína és az Egyesült Államok közötti normális diákcserét és oktatói ösztöndíjakat.

Jonathan Brand, a Cornell College igazgatója elmondta, hogy a főiskola kapcsolatban áll a sérült oktatókkal és folyamatos segítséget nyújt nekik. Kiemelte, hogy a csereprogram során diákok nem vettek részt.

Adam Zabner, iowai képviselő szerint bátyja, David Zabner karján sérült meg a támadás során, de már felépülőben van és jól van. A képviselő hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha az áldozatok minőségi ellátást kapnának, és orvosi segítséggel hazatérhetnének az Egyesült Államokba. Mariannette Miller-Meeks, az iowai kongresszus képviselője hozzátette, hogy dolgoznak azon, hogy beszélhessenek a kínai amerikai nagykövetséggel, és biztosítsák az áldozatok számára a minőségi ellátást, majd orvosilag kivitelezhető módon kijussanak Kínából.

Jen Visser, a főiskola szóvivője szerint az amerikai külügyminisztérium tudomást szerzett a történtekről, az érintett személyek állapota stabil, és a jelenlegi helyzetet és a jelentéseket figyelemmel kíséri.

A kínai külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján Lin Csien szóvivő közölte, hogy minden sebesültet azonnal kórházba szállítottak, és megfelelő intenzív ellátásban részesültek, senki sincs életveszélyben. Hozzátette, hogy továbbra is hatékony intézkedéseket tesznek a Kínában tartózkodó külföldiek biztonsága érdekében.

(MTI)