Külföldi nyaralás: Mitől félnek a magyarok és hogyan védekeznek?

A nyaralást tervező magyarok legnagyobb félelmei a hirtelen megbetegedés és a balesetek, mégis sokan nem kötnek utasbiztosítást. A felmérések szerint az idei nyaralási szezon mozgalmas lesz, és a biztosítótársaságok is különféle akciókkal készülnek.

A magyarok több mint kétharmada tart a nyaralás során bekövetkező rendkívüli eseményektől, mint például a hirtelen megbetegedés vagy a balesetek, de a jármű lerobbanásától és a rablástól vagy lopástól is sokan félnek. A repülőjárat törlése és a poggyász elvesztése is jelentős kockázatnak számít. Ennek ellenére a válaszadók kétharmada köt biztosítást minden külföldi utazására.

Az utasbiztosítások átlagdíja emelkedett az elmúlt évhez képest, az idei első négy hónapban 11 700 forint volt, ami 7-8 százalékos növekedést jelent. A horvátországi, olaszországi és ausztriai utazások továbbra is népszerűek, és a díjemelkedés várhatóan nem befolyásolja jelentősen a biztosítást kötők arányát.

A biztosítótársaságok különböző akciókkal készülnek a főszezonra. Az AXA 50 százalékos díjkedvezményt kínál, az Allianz 25 százalékos engedményt ad a hűségprogram tagjainak, a K&H 20 százalékos kupont biztosít, az Union Biztosító pedig nyereményjátékot hirdetett.

Az utasbiztosítás kiválasztásakor figyelembe kell venni az utazás jellegét, a célország fejlettségét, az utazás módját, a távol töltött idő hosszát és a tervezett tevékenységeket. Fontos szempont az egészségügyi kockázatok mérlegelése is.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) és a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítások korlátozott védelmet nyújtanak, és nem helyettesítik az utasbiztosítást. Az EEK csak azokra az ellátásokra használható, amelyeket az adott ország társadalombiztosítási rendszere támogat, és nem védi a vagyoni jellegű kockázatokat. A bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítások általában alapszintű szolgáltatásokat nyújtanak.

Az utasbiztosítási piacon a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2023-ban összesen 19,3 milliárd forintos díjbevételt hozott ez a termék a hazai biztosítóknak, ami 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

: (Forrás: Index)