A diákmunka és diákhitel fontos tudnivalói

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatót adott ki a nyári diákmunkát vállalók és a diákhiteleket igénybe vevő hallgatók számára, hangsúlyozva a fiatal munkavállalók és hitelfelvevők különleges helyzetét, valamint a munkavédelmi előírások és a kamatstop intézményének fontosságát.

A tárca közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a diákok a tapasztalat és jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek, ezért is kiemelten fontos a tájékoztatás. A munka törvénykönyve értelmében a 16 évesnél idősebbek vállalhatnak munkát, de 18 éves kor alatt szülői írásos hozzájárulás szükséges a szerződéskötéshez és a munkavégzéshez. A munkaszerződésnek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört, és ha a szerződés nem tér ki a munkaviszony időtartamára, az határozatlan idejűnek minősül.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkák esetében évi maximum 120 napra, alkalmi munka esetében legfeljebb 5 egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra köthető munkaszerződés. Ebben az esetben nem kötelező a szerződés írásba foglalása, de a munkavállaló kérheti.

A fiatalokra vonatkozó munkavégzési szabályok szerint a napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet, 16 éves kor alatt pedig 6 óra. Éjszakai munkát nem végezhetnek, és részükre rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A nyáron dolgozó diákokra is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum, így napi 8 órás munkavégzés esetén havonta legalább bruttó 266 800 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében pedig legalább 326 000 forint illeti meg őket. Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében ezek az összeghatárok nem alkalmazandók.

A munkáltatóknak kötelező oktatást biztosítaniuk a diákok számára a biztonságos munkavégzéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekről. A munkavédelmi oktatás különösen fontos a kevés tapasztalattal rendelkező diákok számára, és a munkáltatónak védőeszközöket is kell biztosítania a veszélyek és balesetek elkerülése érdekében.

A legnagyobb iskolaszövetkezet becslése szerint idén 120 ezer diák vállalhat munkát, akik átlagosan kétezer forintos órabérre számíthatnak. A Meló-Diák szerint a nappali tagozaton tanuló diákok több mint 60 százaléka dolgozik már, akár tanév közben is.

A diákhitelekkel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a kamatstop meghosszabbítását javasolja. A szabad felhasználású Diákhitel 1 konstrukció 2024 második félévére vonatkozó kamattervezet szerint a hallgatók továbbra is a piaci szint alatt, változatlanul 7,99 százalékos kamat mellett vehetik igénybe a szolgáltatást. A kamatkülönbözetet az állam vállalja át. A társadalmi egyeztetésre bocsájtott tervezet szerint a szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések mentén megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja. Az önköltséges képzések díjának fedezésére szolgáló Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen igényelhető.

A hallgatói hitelezés további fejlesztéséhez és a hosszú távú stabil háttér biztosításához a Magyar Fejlesztési Bank június 12-től szorosabb együttműködésben vesz részt az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. feladatainak ellátásában. Az együttműködés részleteiről a Diákhitel Zrt. rövidesen tájékoztatja ügyfeleit. A diákhiteleket számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók számára: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a családtámogatási kedvezmények. A fokozott együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a diákok a lehető legkedvezőbb feltételek mellett vehessék igénybe a hallgatói finanszírozás nyújtotta lehetőségeket.