Oroszország igazságos oldalon állt és áll – mondta Orbán balkáni szövetségese

Oroszország a boszniai Szerb Köztársaság partnere és politikai társa, a boszniai szerbek szerint mind a múltban, mind a jelenben az igazságos oldalon állt és áll – jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke.

Milorad Dodik a Banja Luka-i orosz nagykövetség megnyitóján beszélt arról, hogy Oroszország a boszniai szerbek számára fontos szövetséges. Kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin nemcsak egy nagy vezető, hanem Oroszország nemzeti kincse is, aki szereti saját népét és a béke oldalán áll, de olyan békét támogat, amely a nemzeti és állami érdekek védelmét is szem előtt tartja.

Dodik hozzátette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság elutasította Bosznia-Hercegovina Oroszország elleni szankcióinak bevezetését, amit sok más ország nem volt képes megtenni, és amivel véleménye szerint csak saját maguknak okoztak kárt. Úgy véli, a Nyugat számos problémával küzd, köztük azzal a mentalitással, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”.

A boszniai Szerb Köztársaság, amelynek saját elnöke, kormánya és parlamentje van, Bosznia-Hercegovina szerbek által lakott része. Milorad Dodik, aki Orbán Viktor második legfontosabb balkáni szövetségese, nemrég kitüntette a magyar miniszterelnököt ugyanazzal a kitüntetéssel, amelyet korábban Putyinnak is átadott. Magyarország a srebrenicai szerb népirtásról szóló ENSZ-szavazáson is támogatta a boszniai Szerb Köztársaságot, és az EU-tagállamok közül egyedül Magyarország szavazott nemmel arra a javaslatra, hogy július 11-e legyen a genocídium emléknapja.