A mikroműanyagok jelenléte a spermában és a lehetséges következmények

Egy friss kínai tanulmány szerint a férfiak spermamintáiban mikroműanyagok találhatók, amelyek mérete 0,72 és 7,02 μm között mozog. A kutatásban részt vevő 40 egészséges férfi mintáiban átlagosan két részecskét azonosítottak, és nyolc különböző polimert találtak, melyek közül a polisztirol volt a leggyakoribb.

A Science of the Total Environment szaklapban közzétett eredmények szerint a polisztirol jelenléte nagyobb százalékú progresszív motilitást eredményezett, mint a polivinil-kloridnak kitett csoportoknál. Ez utóbbi esetében jelentős mozgékonyság-csökkenést figyeltek meg, ami hozzájárulhat a termékenységi ráta csökkenéséhez. A kutatók megjegyezték, hogy bár morfológiai rendellenességeket észleltek a spermiumokban, ezek nem mutattak jelentős eltérést a különböző műanyagtípusok mentén.

A mikroműanyagok a szervezetbe többféle módon kerülhetnek be, például a műanyag palackokból való ivás, a levegőben lebegő részecskék belégzése vagy a műanyag edényekben melegített ételek fogyasztása révén. A kutatók szerint ma már szinte lehetetlen elkerülni a mikroműanyagok lenyelését, és további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a különböző típusú anyagok milyen hatással vannak a szervezetre.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége szerint a 150 µm-nél nagyobb mikroműanyagok valószínűleg nem szívódnak fel, hanem közvetlenül a széklettel távoznak a szervezetből. Azonban a The Guardian beszámolója szerint a mikroműanyagok jelenléte az emberi spermában beláthatatlan hatással lehet a gyermeknemzésre, és a spermiumszám csökkenése évek óta tartó tendencia, amelyre az esetek 40 százalékára továbbra sincs magyarázat.

A Csingtao Egyetem kutatói szerint elengedhetetlen, hogy a jövőben alaposan megvizsgálják, milyen reprodukciós károkat okozhat a szennyezés. A korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy a szervezetbe bekerülve a részecskék gyulladást okozhatnak a szövetekben, épp úgy, ahogy azt a légszennyezésből származó részecskék teszik, a bennük lévő vegyi anyagok pedig további károkat okozhatnak.

A tudósok rendkívül aggódnak a mostani eredmény miatt, a korábbi egérkísérletek ugyanis azt mutatták, hogy a szennyezés az életképes spermiumok száma jelentősen csökkent, míg a deformitásuk mértéke nőtt. 2024 márciusában az orvosok azt közölték, 4,5-szeres a betegségek és a halál kockázata annál, akinek a szervezetében mikroműanyagot találnak. A kutatók úgy vélik, valamit sürgősen kezdeni kell a problémával, évente ugyanis több millió tonna műanyaghulladék kerül a környezetbe, ami idővel mikroműanyaggá töredezik szét.

: Interesting Engineering : The Guardian