Hová tűnt a magyar eper?

Az utóbbi hetekben a magyar eper szinte eltűnt a boltok polcairól, és ennek oka egy korai szezonkezdet lehet.

Idén a hazai eperszezon már június elején véget ért, ami másfél-két héttel korábbi kezdettel indult az előző évekhez képest – nyilatkozta a 24.hu-nak Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke. A melegházi epertermesztés általában április elején indul, de ez az időpont idén március 25. körülre tolódott előre.

A szabadföldi eper általában május közepétől június közepéig elérhető, azonban 2021-ben már április végén, május elején megkezdődött a szezon, ami korábbi kifogyást eredményezett. A szezon végén az esőre érzékeny szabadföldi eper dominál, és az idei gyakori csapadék miatt hirtelen zárult le a szezon.

A boltok polcain egyre inkább a román és lengyel eperfajták találhatóak. Lengyelországban, ahol hűvösebb az időjárás, 2-3 héttel később kezdődik az eper szezonja, mint Magyarországon.

Bár az áruházláncok szerint nem mindenhol tapasztalható végleges készlethiány, és a jövőben is lehetőség nyílhat az eper vásárlására.