A Megafon tréningjein részt vett politikusok teljesítménye az önkormányzati választásokon

Majdnem hetven fideszes és független önkormányzati jelölt vett részt a Megafon influenszerképző tréningjein, de a választási eredmények alapján vegyesen szerepeltek.

A Megafon által szervezett közösségi média tréningeket elvégző 68 jelölt közül kevesebb mint fele, pontosan 30 személy szerzett tisztséget a június 9-i önkormányzati választásokon. Ezen belül is jobban teljesítettek azok, akik már korábban is politikai pozícióban voltak, és a képzésre már meglévő politikusi tapasztalattal érkeztek. A Lakmusz által azonosított 18 olyan jelölt, akik már az előző ciklusban is betöltöttek valamilyen politikai tisztséget, a Megafon tréningje után ismét mandátumot nyertek.

A tréningen részt vett jelenlegi politikusok közül csupán egyetlen jelölt, a váci Pető Csilla nem tudott újraválasztást nyerni. Az újonnan belépők közül 12 jelöltnek sikerült bekerülnie az önkormányzatokba, köztük három olyan személy is, aki a Fidelitas soraiból érkezett a Megafon képzésére, és a tréning elvégzése után vállalt szerepet a választásokon.

A képzésen részt vett, de civil foglalkozásukat politikai tisztséggel ötvözni kívánó jelöltek kevésbé voltak sikeresek. A Lakmusz információi szerint többek között a létavértesi és csehi gazdálkodók, a békéscsabai mentálhigiéniás szakember, a Homo Sapiens zenekar egyik tagja, az ózdi önkormányzat sofőrje és a dunaújvárosi vasmű dolgozója nem érte el a választásokon kitűzött céljaikat. „Hiába a bő emojihasználat és a pörgős videók, ezek a jelöltek se tudtak kiemelkedőt alakítani” – teszi hozzá a Lakmusz cikke.