Maximilian Krah nem lesz EP-képviselő

Hiába vezette Maximilian Krah a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) európai parlamenti listáját, nem kerül be az Európai Parlamentbe, ami változást hozhat a párt nemzetközi kapcsolataiban.

A Politico beszámolója szerint, bár Krah volt az AfD listavezetője, a párt mégsem küldi őt az Európai Parlamentbe. Ez a lépés lehetőséget teremthet az AfD számára, hogy ismét közeledjen az Identitás és Demokrácia (ID) frakció felé, amelyből korábban egy Krah nyilatkozata miatt kizárták őket. Krah nácimentegető kijelentéseket tett egy interjúban, és más botrányok is napvilágot láttak vele kapcsolatban, ami miatt a jobbközép-konzervatív erőnek átpozícionálni próbáló Marine Le Pen számára elfogadhatatlanná vált, hogy Krah a képviselőcsoportjának tagja maradjon.

Krah a döntést követően kifejezte reményét, hogy sikerül visszacsatlakozniuk az ID képviselőcsoportjához, és bírálta a párt döntését, amelyet rossz üzenetnek tart a választóknak, különösen a fiataloknak. Az AfD 15 megválasztott EP-képviselője még hétfőn szavazott Krah sorsáról, és végül úgy döntöttek, eddigi delegációvezetőjük nem lesz a delegáció tagja.

A Mi Hazánk számára Krah kimaradása csalódást jelenthet, mivel Toroczkai László korábban arról beszélt, hogy az ID-ből kizárt AfD-vel közösen terveznek új szélsőjobboldali EP-frakciót létrehozni. Azonban a tárgyalásokat vezető Kraht párttársai egyszerűen kiszavazták a delegációból, ezzel ellehetetlenítve a „huligáncsoportnak” titulált új képviselőcsoport megalakulását. Az EP jelenlegi szabályai szerint egy képviselőcsoport megalakításához legalább 7 tagállamból kell 23 képviselő, és bár Krah korábban összesen 14 országból tárgyalt pártokkal, a Mi Hazánk, a szlovák Republika, a bolgár Feléledés, a lengyel Konföderáció és a holland Fórum a Demokráciáért pártokkal együtt jelenleg öt tagállamból rendelkeznek csak 12 képviselővel.

Az EP-be tartó Borvendég Zsuzsanna a Mi Hazánk színeiben korábban még azt nyilatkozta, számára az ECR és az ID is szimpatikus, viszont csak olyan képviselőcsoportba ülne, amiben nincs benne sem a Fidesz, sem pedig a magyarellenes román AUR. Az AfD sikeres EP-választási szereplése ellenére úgy tűnik, hogy Toroczkaiék nem számíthatnak a német párt támogatására ebben a törekvésben.