ENSZ-konferencia: Mahmúd Abbász és más vezetők Izraelre gyakorolt nyomásról beszéltek

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a nemzetközi közösséget Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel, hogy ne maradjanak tétlenek a Gázai övezet helyzetével kapcsolatban, és gyakoroljanak nyomást Izraelre a határátkelők megnyitása érdekében.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy ammáni ENSZ-konferencián hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a nemzetközi közösségnek felelőssége, hogy nyomást gyakoroljon Izraelre a Gázai övezetbe vezető szárazföldi határátkelők megnyitásáért. Abbász szerint a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy Izrael engedje be a külföldi országok által összeadott segélyeket és orvosi felszereléseket az övezetbe.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is felszólalt, és arra kérte az országokat, hogy kényszerítsék rá Izraelt az éheztetés fegyverként való alkalmazásának leállítására a palesztin lakosság ellen, valamint hogy távolítsák el az akadályokat a segélyezés elől.

II. Abdalláh jordániai király kiemelte, hogy a Gázai övezetben a humanitárius segítségnyújtás nem várhat a tűzszünetre, és nem függhet a politikai helyzettől.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának vezetője, Martin Griffiths szerint a Gázai övezetben élők segélyezéséhez 2,5 milliárd dollár (körülbelül 910 milliárd forint) szükséges április és december vége között. Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a washingtoni kormány további 404 millió dolláros segélycsomagot küld a Gázai övezetben élő palesztin lakosság humanitárius segélyezése érdekében, és arra kérte a segélyezésben részt vevő országokat, hogy növeljék a palesztinoknak nyújtott támogatásukat.

Blinken emlékeztetett arra, hogy Washington 2021 óta több mint 1,8 milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési, gazdasági és humanitárius támogatást a gázai lakosságnak, és felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket az övezetbe tartó segélyszállító teherautók ellenőrzésének felgyorsítása és a tiltott áruk listájának szűkítésére, segítse elő az életmentő gyógyszerek beáramlását, gondoskodjon a víz- és csatornarendszerek megjavításáról, valamint a civil áldozatok számának csökkenéséről.