Új salátatörvény elfogadása Magyarországon

A magyar parlament elfogadta az új salátatörvényt, amely többek között szigorítja az iskolai mobilhasználatot, elektronikus ellenőrző-berendezéseket vezet be az egészségügyi intézményekben, és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat veszi át az ügyeleti ellátást.

A parlament kedden fogadta el a 91 oldalas módosítócsomagot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a választások másnapján. A képviselőknek három órájuk lett volna elolvasni és módosításokat megfogalmazni a dokumentumhoz, de mivel éppen a Parlamentben ültek egy Országgyűlési ülésen, ez elmaradt. A kormánypártok nagy többséggel, kivételes eljárással, már el is fogadták a javaslatokat.

Az iskolákat érintő változások között szerepel, hogy egységesen szabályoznák, milyen eszközöket vihetnek be a diákok az iskolákba. A tanárok és az iskolaőrök jogot kapnak a diákok csomagjainak átvizsgálására és a tiltott tárgyak elkobzására. Ezentúl lesz egy „tiltott tárgyak listája”, amelynek betartására a tanárok és az iskolaőrök jogosultak lesznek.

Az iskolai mobiltelefon-használatot is szigorítanák, mivel a kormány szerint az okostelefonok elterjedése miatt szükség van egy egységes szabályozásra. A pedagógusok dönthetnek arról, hogy a diákok tanulási céllal használhatják-e a digitális eszközöket.

A törvényjavaslat értelmében a tankerületekbe 55 évnél idősebb honvédeket vezényelhetnek ki, akik a nevelő-oktató munkát is elláthatják. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint ez a képzés erősítheti a diákokban a honvédelem fontosságát és a hazafias gondolkodást.

Októbertől Budapesten az Országos Mentőszolgálat biztosítja majd az ügyeleti ellátást, amelyet már több vármegyében bevezettek. Az új rendszer célja, hogy szervezettebben működjön a betegellátás.

Az egészségügyi intézményekben egységes beléptető rendszert vezetnek be, hogy ellenőrizzék az alkalmazottak munkaidejének betartását. Emellett elősegítenék a kórházban hagyott újszülöttek gyorsabb örökbefogadását, kiterjesztenék a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat, és felmentést adhatnak az egészségügyi intézmények vezetőinek az összeférhetetlenség alól. A Batthyány-Strattmann László Alapítvány támogatást nyújthatna bizonyos gyógyszerekhez és gyógyászati segédeszközökhöz.

A rendvédelmi alkalmazottakat átvezényelhetik határozott időre, a kormány ingóságokat ajándékozhat el, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közigazgatási hatósági jogköreit a kormányhivatalok veszik át. Az egészségügyi intézményekben arckép-azonosításra képes kamerákat fognak elhelyezni, és a dolgozók munkaidő-ellenőrzésére elektronikus ellenőrző-berendezéseket szerelnek fel. Lengyel László, a Belügyminisztérium államtitkára szerint az intézkedés célja, hogy a dolgozók valóban annyi időt töltsenek a munkahelyükön, amennyi a szerződésükben szerepel.