Eurostat: Magyarország az egyik legkevesebbet költi nyugdíjra

Magyarország a gazdasági teljesítményéhez képest az egyik legkevesebb pénzt fordítja nyugdíjkiadásokra az Európai Unióban – ez derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Az Eurostat 2021-es adatai szerint az Európai Unió tagállamai átlagosan a GDP-jük 12,9 százalékát költötték nyugdíjra, míg Magyarországon ez az arány csupán 7 százalék volt. Ezzel az ország az utolsók között helyezkedik el a nyugdíjkiadásokat illetően. A tagállamok között jelentős eltérések figyelhetők meg: Görögországban például a GDP 16,4 százalékát, Olaszországban 16,3 százalékát, míg Ausztriában 15 százalékát fordítják nyugdíjra. Ezzel szemben Írországban a GDP csupán 4,5 százalékát, Máltán pedig 6,4 százalékát költik erre a célra, Magyarország pedig a harmadik legkisebb arányt mutatja a 7 százalékkal.

Az EU-ban 2021-ben a lakosság 27 százaléka részesült nyugdíjban, és a nyugdíjasok 80 százaléka időskori ellátásban részesült, amely a nyugdíjkiadások 80 százalékát tette ki. Az özvegyek alkották a második legnagyobb csoportot, a nyugdíjkifizetések 12 százalékát özvegyi nyugdíj formájában kapták, és az összes kedvezményezett 21,3 százaléka részesült ilyen típusú ellátásban. A rokkantnyugdíjban részesülők a járadékban részesülők 12,2 százalékát képezték, és a teljes nyugdíjkeret 7,9 százalékát kapták.