A magyar kincstárjegy ötszörös túljegyzése

A befektetők kiemelkedő érdeklődést mutattak a magyar kincstárjegy iránt, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kínált 3 hónapos lejáratú állampapír ötszörös túljegyzését követően az ÁKK növelte az eladott mennyiséget.

Az ÁKK a mai aukcióján 20 milliárd forint névértékű 3 hónapos lejáratú, D241030 sorozatú állampapírt kínált az elsődleges forgalmazóknak. A befektetői kereslet meghaladta az 100 milliárd forintot, így a lefedettség 503%-os lett. Az ÁKK a jelentős érdeklődésre reagálva 50 milliárd forint értékben fogadott be ajánlatokat. Az értékesített papírok hozama 6,5% és 6,77% között mozgott, az átlaghozam pedig 6,76%-ra rúgott. Ez az átlaghozam 11 bázisponttal maradt el az előző aukció átlaghozamától, és 15 bázisponttal haladta meg az ÁKK által a lejáratra megállapított referenciahozamot.

A befektetők által mutatott magas kereslet és az állampapírok hozamának alakulása jelzi a magyar állampapír-piac iránti bizalmat és a befektetői kör keresleti dinamikáját. Az ÁKK által közzétett aukciós adatok részletes összehasonlítása a Portfolio Terminál állampapír oldalain érhető el.