Mobiltelefonok kitiltása egy magyar iskolában

Egy magyarországi általános iskolában már életbe léptek azok a szabályok, amelyek megtiltják a diákoknak, hogy az iskolai tartózkodásuk alatt használják a mobiltelefonjaikat.

Az okostelefonok használata napjainkban elengedhetetlen része a mindennapoknak, de egyes iskolákban már változásokat hoztak ezen a területen. A Blikk információi szerint a magyar kormány egy törvénymódosítás révén lehetővé tette az iskolai mobilhasználat betiltását. A Miniszterelnökség államtitkára a döntést azzal indokolta, hogy a fiatalok egyre gyakrabban használják a telefonokat lelki bántalmazás céljából.

Az újszászi általános iskolában már bevezették az új szabályokat, amelyek szerint a diákoknak reggel 8 órakor ki kell kapcsolniuk a telefonjaikat, és csak az iskola délutáni elhagyásakor kapcsolhatják be újra. Az intézmény vezetője, Makainé Zérczi Zsuzsa elmondása szerint a mobilok kitiltása pozitív hatással volt a közösségre, hiszen a diákok jobban megismerik egymást, és új barátságok szövődnek olyan osztálytársak között is, akik korábban kevésbé voltak szociálisan aktívak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azonban úgy véli, hogy a korlátozás felesleges, mivel az iskolák eddig is dönthettek arról, milyen eszközök vihetők be az intézményekbe. Az iskolákban a tanárok és az iskolaőrök mostantól jogosultak lehetnek a diákok csomagjainak és szekrényeinek átvizsgálására is.