Magyar Péter országjárása és a Fidesz gyengülése az EP-választáson

Magyar Péter a Tisza Párttal közel 30 százalékos EP-listás eredményt ért el, miközben a Fidesz történetének legrosszabb EP-választási eredményét produkálta. Az országjárás során 191 településen járt, és olyan helyekre is ellátogatott, ahol régóta nem járt ellenzéki politikus. Az elemzések szerint a Fidesz a Magyar Péter által meglátogatott településeken átlagosan nagyobb mértékben gyengült, mint országosan.

Magyar Péter a kampány alatt bejárta az országot, és fórumaival több vidéki nagyváros főterét is megtöltötte, ami a rendszerváltás óta példa nélküli a magyar politikában. A Fidesz ezzel szemben más stratégiát alkalmazott, Orbán Viktor csak saját táborának mozgósítására koncentrált. Az EP-választáson a Fidesz 44,79 százalékos eredményt ért el, ami 7,77 százalékponttal marad el az öt évvel ezelőtti eredményüktől. A Tisza Párt viszont közel került a Fideszhez, 29,59 százalékos eredménnyel.

A Fidesz gyengülése meglepő volt, tekintettel a kampányhajrában látott mozgósításra és a háborús propaganda intenzitására. Az önkormányzati választásokkal egy napon tartott EP-választás hagyományosan a Fidesznek kedvezett volna, de a részvételi adatok már délután jelezték a trend változását.

Felcsúton, Orbán Viktor szülőfalujában, a Fidesz támogatottsága az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent, a Tisza Párt pedig 20,53 százalékot ért el. Röszkén a Fidesz 19 százalékponttal maradt el a korábbi eredményétől, míg a Tisza Párt 27,74 százalékot szerzett. Kalocsán a Fidesz százalékosan rosszabbul teljesített, mint öt évvel ezelőtt, a Tisza Párt pedig közel került hozzájuk. Szentendrén a Fidesz támogatottsága 40 százalék alá csökkent, a Tisza Párt pedig 35,88 százalékot kapott.

Jászapátiban a Fidesz támogatottsága kevésbé csökkent az országos átlagnál, a Tisza Párt pedig hasonló eredményt ért el, mint országosan. Miskolcon a Fidesz eredménye nagyjából megfelelt az országos átlagnak, a Tisza Párt pedig közel állt a Fideszhez. Battonyán és Hőgyészen a Fidesz erősödni tudott az előző EP-választáshoz képest.

A Tisza Párt különösen a nagyobb városokban volt népszerű, ahol a Fidesz jelentős népszerűség-csökkenést szenvedett el. Szegeden a Tisza Párt megelőzte a Fideszt, Hódmezővásárhelyen és Jászberényben is 40 százalék alatt maradt a Fidesz, míg a Tisza Párt itt is erős eredményt ért el. Dunakeszin a Fidesz támogatottsága az országos átlagnál jobban csökkent, és a Tisza Párt itt is legyőzte őket.

: (Forrás: article-1)