Könyvek értékesítési korlátozása iskolák és templomok közelében

Majdnem háromszáz könyv került azon kiadványok listájára, amelyeket a kormány melegellenes törvénye értelmében nem árusíthatnak iskolák és templomok közelében sem felnőtteknek, továbbá harminc kötetet nem helyezhetnek ki a kirakatokba.

A Népszava cikke szerint a kiadók összesen 295 könyvről nyilatkoztak, hogy a törvény hatálya alá esnek, és ezáltal nem értékesíthetők a fent említett helyszínek közelében. Nyáry Krisztián, a Líra kreatívigazgatója elmondta, hogy a jogszabály jelentős terhet ró a kiadókra és a kereskedőkre egyaránt. Az informatikai rendszerek nem képesek tartalmi szempontok szerint szűrni a könyveket, ami további problémákat okoz a kereskedőknek. Amikor egy könyvet eltávolítanak a polcról, a rendszer gyakran úgy értelmezi, hogy az elfogyott, és pótolni kell, ami további költségeket generálhat. Ha nem automatizált a folyamat, akkor külön munkaerőt kell ráállítani, ami szintén jelentős kiadásokkal járhat. Nyáry hozzátette, hogy a törvény egy módosítása miatt már kevesebb könyvet érint a korlátozás.

A módosítás bevezetése óta a "homoszexualitás, nemváltás stb. megjelenítése" mellett a "népszerűsítése" kifejezés is bekerült a törvény szövegébe. Nyáry Krisztián szerint ez azt jelenti, hogy csak azokra a könyvekre vonatkozik a korlátozás, amelyek explicit módon arra ösztönzik az olvasót, hogy legyen meleg. Ők a Líra Kiadónál úgy vélik, hogy ilyen tartalmú könyvet még nem adtak ki. Nyáry hozzátette, hogy a másik szűkítés szerint a tartalom meghatározó része kell legyen a tiltás alá eső téma, ami tovább csökkenti az érintett könyvek számát. Emellett a kiadóknak kell nyilatkozniuk a könyvek tartalmáról, ami eltérő értelmezéseket eredményezhet, ha a kiadó és a kereskedő másként lát egy-egy fogalmat, ebben az esetben egyeztetniük kell.