Parlamenti kémbotrány Kanadában: Vizsgálat indul az érintett politikusok ellen

A kanadai parlament biztonságáért felelős testület jelentése szerint több képviselő és szenátor külföldi kormányokkal, köztük Indiával és Kínával működött együtt a kanadai politika befolyásolása érdekében.

A kanadai törvényhozás biztonságáért felelős parlamenti testület a múlt héten adott ki egy jelentést, amely a helyi titkosszolgálat információin alapul. A jelentés szerint több képviselő és szenátor együttműködést folytatott külföldi kormányokkal, köztük Indiával és Kínával, a kanadai politika befolyásolásának érdekében. A jelentés konkrét eseteket is említ, például hogy több képviselő India megbízásából próbált befolyásolni törvényhozókat, miközben titkos információkat szivárogtatott ki az indiai hatóságoknak.

A jelentés bizalmas volt, és az érintett politikusok nevét nem hozták nyilvánosságra. A kanadai pártok azonban kérvényezték a kormánytól, hogy tegye közzé az érintettek nevét. Dominic LeBlanc, a közbiztonsági és kormányközi ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy a kormány nem tervezi a nevek nyilvánosságra hozatalát, mivel ez törvénysértést jelentene az országban.

LeBlanc megerősítette, hogy a kormány támogatja az ellenzéki pártok javaslatát a parlamenti tagokra vonatkozó bizottsági vizsgálatról. Azokat a képviselőket, akik külföldi kormányoknak szolgáltatnak ki információkat, hazaárulóknak nevezték. Justin Trudeau miniszterelnök a külföldi beavatkozást "súlyosan aggasztó problémának" nevezte, amelyet "nagyon komolyan kell venni" és hangsúlyozta, hogy meg kell védeniük a kanadai demokráciát.

Marie-Josée Hogue bíró, a bizottság elnöke jelezte, hogy a képviselőkre is kiterjedő vizsgálatot összekapcsolják a rendőrség által folytatott nyomozással, amely már vizsgálja a külföldi befolyással kapcsolatos eseteket.