Karácsony Gergely első interjúja a választás után és a róla készült hangfelvételekről

Karácsony Gergely, a választásokat követően, élő interjút adott a Telexnek, ahol többek között a róla készült hangfelvételekről és a szavazatok újraszámlálásáról is beszélt.

A választások lezárultával Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, első interjúját a Telex online platformján keresztül közvetítette. Az interjú során Karácsony a választási eredményeket és azok következményeit elemezte, valamint beszélt a jövőbeni terveiről és a városvezetéssel kapcsolatos elképzeléseiről. Az élő interjú lehetőséget biztosított a nézőknek, hogy közvetlenül érdeklődjenek a főpolgármester felé, és megismerjék álláspontját a legfontosabb kérdésekben.

A főpolgármester elárulta, hogy eredetileg nagyobb győzelmet várt, mint amit a választási eredmények mutattak. "Ennél egy kicsit nagyobb győzelmet írtam arra a szalvétára, nagyjából azt, ami 19-ben volt, tehát 50-44" – mondta Karácsony a Telexnek, utalva arra, hogy a végleges eredmény csak 0,04 százalékpontos előnyt jelentett számára, ami 324 voks különbséget jelent. Hozzátette, hogy soha ennyien még nem szavaztak főpolgármesterre.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy kihívója, Vitézy Dávid már "nem nagyon jöhet szóba, mint alpolgármester". A választási csalás témájában is megszólalt, kijelentve, hogy "ha választási csalásról beszélünk, azt a Fidesz követte el". Vitézy Dávid a Facebookon keresztül bejelentette, hogy csütörtökig lehet kezdeményezni a szavazatok újraszámlálását, amit meg is fognak tenni, hivatkozva arra, hogy "76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztünk Karácsony Gergellyel" és hogy "számos rendszerszintű visszásságról kaptunk jelzést az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán".

A főpolgármester a hivatalos eredményhirdetés után tervezi, hogy beszél Magyar Péterrel is, úgy mint az összes többi listavezetővel is felveszi a kapcsolatot. A Tisza Párt vezetője korábban bejelentette, hogy koalíciókötés kizárt a Karácsony Gergely vezette DK-MSZP-Párbeszéd alakulattal. Karácsony szerint azonban nem is kell koalíciót kötni, arról azonban még nem akart nyilatkozni, hogy hogyan képzeli el a közös munkát, hangsúlyozta, a városnak működnie kell. Vitézy Dávid bejegyzését azzal zárta, hogy ha jogerős lesz Karácsony győzelme, gratulálni fog neki.

A Telex választási értékelő műsorában Karácsony Gergely kifejtette véleményét egy nemrégiben nyilvánosságra került hangfelvételről is, amelyen ő hallható politikai ügyekről beszélve. A Kuruc.info által közzétett hangfelvételen három különböző szituáció jelenik meg, amelyek minőségében és témáiban való ugrálásban is különböznek. Az egyik részben Karácsony a főpolgármesteri székért folytatott küzdelemben Vitézy Dávidról beszél, egy másikban az ellenzéki pártok közötti szövetségekről és ellentétekről, míg a harmadikban a főpolgármesteri működéséről nyilatkozik.

A főpolgármester elismerte, hogy valószínűleg ő szerepel a felvételen, és bár a beszélgetések különböző helyzetekben történtek, és akár évek is eltelhettek közöttük, úgy véli, hogy a lehallgatás ténye maga a lényeg. Karácsony szerint ez a gyakorlat Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjének folyamatos és szisztematikus lehallgatását jelenti, ami súlyos bűncselekmény.

Karácsony a felvételen elhangzottakat "tízes skálán egyes" jelentőségűnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy a politikai kommunikáció része lehet a "költői túlzások" alkalmazása baráti körben. A főpolgármester nem tervez feljelentést tenni az ügyben, mivel úgy érzi, hogy a vizsgálat nem vezetne eredményre. Vitézy Dávid ezzel kapcsolatban azt írja, hogy Karácsony „erre tett kísérleteit mindvégig éreztem, számtalan hazugságot terjesztett és mondott a főpolgármester rólam az elmúlt hetekben. Ahelyett, hogy bocsánatot kérne emiatt, a szokásos áldozatszerepbe helyezkedett – mint mindig”.

A hangfelvételen elhangzottak között Karácsony többek között a Budapesti Lakógyűlésről is beszélt, amelyet kritikusai a kormány Nemzeti Konzultációihoz hasonlítottak. A főpolgármester szerint bár a két kezdeményezés nem azonos, mindkettő esetében ő irányítja a kérdéseket, és ha a többség mögötte áll, az eredményeket felmutatva ezek hasonló hatást gyakorolhatnak.

Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban azt is elmondta, hogy politikusként gyakran szembesül azzal, hogy lehallgatják, és korábban is előkerültek már hangfelvételek, amelyeket bűncselekmény révén rögzítettek. A főpolgármester szerint ezek az esetek nem róla, hanem a politikai rendszerről árulkodnak, amelyben él.

A választásokat követően a Blikk stábja megkérdezte a budapestieket, hogy ők mit gondolnak az eredményről. A város lakói különböző véleményeket fogalmaztak meg, de a videón megjelenő emberek többsége pozitívan nyilatkozott Karácsony Gergely újraválasztásáról, jelezve, hogy támogatják a főpolgármester folytatódó munkáját.

Az LMP országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt az RTL Híradónak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy számára is ködös, hogy milyen módon lett Vitézy Dávid az LMP jelöltje, és hogy a Fidesz is támogatására szólított fel. Keresztes szerint a pártoknak fontos közügyeket kell képviselniük, és ha egy párt ezt a szerepet nem tudja betölteni, akkor nincs jelentősége a létezésének. Hozzátette, hogy Vitézy jó szakember, de választ vár arra, hogyan alakult ki a helyzet, hogy ő lett az LMP jelöltje, és miért támogatta őt a Fidesz is.