NATO-főtitkár látogatása és a B9-csoportból való esetleges kizárás

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Budapestre látogat, hogy megvitassa Magyarország helyzetét a NATO ukrajnai missziójában, miközben a Financial Times szerint a NATO keleti szövetségesei megpróbálhatják kizárni Magyarországot a B9-csoportból.

Három nappal a magyarországi választások után, e hét szerdán érkezik Budapestre Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy közmédiának adott interjúban beszélt a látogatásról, és arról, hogy tárgyalni fognak Magyarország esetleges kimaradásáról a NATO ukrajnai missziójából.

A miniszterelnök korábban egy rádióinterjúban jelezte, hogy jogi megoldásokat keresnek arra, hogy Magyarország ne kelljen részt vegyen a NATO területén kívüli missziókban. Ez a téma lesz a főtitkár látogatásának középpontjában, amely során a NATO főtitkár és a kormányfő közös sajtótájékoztatót tartanak június 12-én, szerda 10:10-kor Budapesten.

Ezzel egy időben Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke nem vesz részt a Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának rigai csúcstalálkozóján, amelyen a kilenc ország évente elnöki szinten képviselteti magát. Magyarországot a litvániai nagykövet képviseli majd, és így 2015 óta első alkalommal nem adnak ki az elnökök nevében zárónyilatkozatot sem.

A Financial Times szerint a NATO keleti szövetségesei megpróbálhatják kizárni Magyarországot a B9-csoportból az orosz-ukrán háborúbeli álláspontja miatt. A B9-csoport, amely 2015-ben jött létre, a NATO kelet-európai tagállamait tömöríti, és Magyarország az elmúlt hónapokban szinte minden Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalást megvétózott.

A B9 következő ülése éppen ma kezdődik, és a Reuters információi szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök nem fog részt venni. Magyarországot a litvániai nagykövete képviseli majd, ami miatt nem várható közös nyilatkozattétel az esemény végén. A brit lap szerint a csoport tagjai „nagyon komolyan” tárgyalnak arról, hogy kizárják Magyarországot a B9-ből, mivel az Orbán-kormány az EU-ban is rendszeresen blokkolja-hátráltatja az ukrán háborús erőfeszítések támogatását, és a B9-ek kedden kezdődő tanácskozásán a magyar fél megint megvétózott egy állásfoglalás-tervezetet, ami amúgy a többi nyolc tagállam támogatását élvezi. Egy diplomata szerint valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ebben a felállásban találkoztak.

Ezt a szándékot azonban még nem tárták a nyilvánosság elé; a litván elnöki hivatal a lappal azt közölte, hogy „a NATO és az EU érdekében fontosnak tartjuk, hogy Magyarországot a szervezetben tartsuk”. A Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz eljuttatott kérdésekre válasz még nem érkezett, de a cikk frissítésre kerül, amint választ kapunk.

A biztonsági erőfeszítések növekedését és az elhúzódó háborúra való felkészülést jól jelzi, hogy az Észak Atlanti Szövetség az Oroszországgal határos országok mentén drónfalat tervez felhúzni, valamint szárazföldi folyosókat nyit Európa szerte, hogy amerikai csapatokat juttasson az európai frontvonalra Moszkvával szemben egy esetleges nagy háború esetén. Az egyik útvonal Magyarországon is keresztül halad.

A legfrissebb, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!