Izland engedélyezte a barázdás bálnák vadászatát

Izland kormánya engedélyt adott az ország utolsó bálnavadászati vállalatának, hogy idén 128 barázdás bálnát ölhessenek meg, ami a természetvédők szerint „kiábrándító” és „veszélyes” lépés a tavalyi korlátozások után.

Az engedélyt a Kristján Loftsson által vezetett Hvalur vállalat kapta meg, amely a tavalyi évben csupán 24 bálnát ölt meg. Az idei vadászidényben azonban 128 közönséges barázdásbálna megölésére kapott felhatalmazást, ami több mint ötszöröse a tavalyi számnak. A vadászatot korábban felfüggesztették, miután egy jelentés rávilágított, hogy a szigonnyal leölt bálnák halála akár két órán át is eltarthatott, és új szabályokat vezettek be, amelyek késleltették a vadászati szezont.

A barázdás bálnák, a világ második legnagyobb emlősei, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján szerepelnek, mint a kihalással fenyegetett fajok. Az állományuk az 1970-es évektől kezdve helyreállni látszik, miután számos országban bevezették a vadászati tilalmat. A Természetvédelmi Világszövetség sebezhető kategóriába sorolja ezt a fajt.

Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, Izland élelmiszerügyi, halászati és mezőgazdasági minisztere elmondta, hogy a döntés nem feltétlenül tükrözi saját vagy pártja, a Baloldali Zöld Mozgalom nézeteit, de köteles volt követni a törvényeket és előírásokat.

Patrick Ramage, a Nemzetközi Állatjóléti Alap igazgatója kritikával illette a döntést, nehezen értve, hogy miért adtak engedélyt 128 uszonyos bálna leölésére, miközben a tengeri bálnavadászat elképzelhetetlen kegyetlenséggel jár. Izlandon 2023-ban új szabályozást léptettek érvénybe annak érdekében, hogy csökkentsék a vadászat során a bálnák fájdalmait, de a természetvédelmi szervezetek szerint ez nem járt sikerrel.

Luke McMillan, a Whale and Dolphin Conservation szervezet tagja szerint az izlandi kormány döntése dacol a tudományos és gazdasági bizonyítékokkal, veszélyes precedenst teremtve a kereskedelmi célú bálnavadászat számára világszerte, és aláássa a globális természetvédelmi erőfeszítéseket.

Az előző halászati miniszter a bálnavadászatot felfüggesztette, miután egy jelentés megállapította, hogy a 2022-es vadászat nem felelt meg az állatjóléti jogszabályoknak. A Mast által készített jelentés megkérdőjelezte, hogy a nagytestű bálnák vadászata valaha is megfelelhetett-e az állatjóléti célkitűzéseknek.

A barázdás bálnák populációja a kereskedelmi célú bálnavadászat szabályozásának köszönhetően növekszik, de még 2018-ban is veszélyeztetettnek minősítették őket, és az éghajlatváltozás további kihívást jelent számukra. Japánban is újraindult a bálnavadászat a múlt hónapban.