Izraeli drón lelövése Libanonban és légicsapások a Hezbollah ellen

Libanoni hírforrások szerint a Hezbollah terrorszervezet lelőtt egy izraeli Hermes 900-as drónt Libanon déli részén. A Hezbollah Deir Hifa falu közelében, a hegyekkel tarkított vidéken semmisítette meg az izraeli pilóta nélküli repülőgépet. Az elmúlt hetekben a libanoni szervezet egyre aktívabban támadja Izraelt, a múlt hét során a Vaskupola légvédelmi rendszer egyik rakétaindítóját lőtték ki, ma pedig egy Hermes 900-as izraeli felderítődrónt lőttek le az ország déli részében.

A Hermes 900 Izrael által fejlesztett, csúcsmodern drónja, amely felderítési és megfigyelési feladatokra szolgál, de képes négy darab Spike tankelhárító rakéta szállítására is. Az Elbit Systems által gyártott, több mint egy tonnás gép akár 36 órán keresztül képes a levegőben maradni.

A drón lelövését az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is megerősítette, ezzel ez a negyedik ilyen típusú eszköz, amely tavaly október óta megsemmisült. A lelövés jelentős anyagi veszteséget is jelent Izrael számára, hiszen a Hermes 900-as drónok darabja 10 millió dollárba kerül. A drónokat nemcsak Izrael használja, hanem több európai ország, köztük Svájc, Izland és az EU Tengerészeti Biztonsági Hivatala is, továbbá Magyarország is érdeklődik a beszerzésük iránt.

A Hezbollah által lelőtt drónról készült videók is felkerültek az internetre, amelyeken a lezuhanó és égő drón látható. Hétfő késő éjszaka az izraeli légierő válaszul légicsapásokat hajtott végre, amikor fegyverekkel megrakott konvojt semmisített meg Libanon északi részén, Hermel városa közelében. A közösségi médiában terjedő videók alapján a konvoj a szír-libanoni határt lépte át, és a járműveket az izraeli légierő gépei érték el. A felvételek alapján a konvojból semmi nem maradt, és mivel Hermel környékén döntően síita felekezetűek élnek, ezért a terület már régóta a Hezbollah fontos bázisa, valószínűleg a mostani fegyverszállítmány is hozzájuk tartott.