Heves esőzések és jégeső okoztak káoszt Mallorca repülőterén

Mallorca szigetén, a Son Sant Joan nemzetközi repülőtéren térdig ért a víz a heves esőzések következtében, ami megakadályozta a gépek leszállását. Az MTI szerint a viharos időjárás miatt a Spanyolországhoz tartozó, turisták által kedvelt sziget fővárosában, Palma de Mallorcában található légikikötőben a mennyezetről csöpögött a víz, és az utasszállítók nem tudtak megfelelően manőverezni az elárasztott kifutópályákon.

Az Aena üzemeltető vállalat közlése szerint a vihar lényegében megállította a repülőtér minden tevékenységét, mivel nem lehetett garantálni a létesítmény biztonságos működését. Oscar Puente közlekedési miniszter bejelentette, hogy a repülőtéren beüzemelték a vészhelyzeti tervet, és ideiglenesen más repülőterekre irányították át a járatokat, majd később hozzátette, hogy a forgalmat helyreállítják az időjárási viszonyok javulásával.

Az Aemet spanyol meteorológiai szolgálat adatai szerint a repülőtéren óránként akár 50 milliméter csapadék is esett, helyenként pedig ez az érték egy óra alatt elérte a 90 millimétert. Palmában, ahol az éves csapadékmennyiség körülbelül egytizede hullott le, a helyzet különösen súlyos volt.

A közösségi oldalakon megosztott felvételeken a repülőtér bevásárlórészlegének csöpögő mennyezete és az ablakokon át beszivárgó eső miatt bőrig ázott turisták láthatók, valamint a parkolóban az árral dacoló autók.

Palma de Mallorca repülőtere a festői strandjairól és napos időjárásáról ismert földközi-tengeri szigeten található, és Európa egyik legforgalmasabb turisztikai célpontja, különösen német és brit utazók körében. Tavaly rekordszámú, 31,1 millió utast regisztráltak.

A viharos időjárás nem csak Mallorcán okozott fennakadásokat, hanem más járatokat is érintett. Az Austrian Airlines egyik Bécsbe tartó járata, amely Mallorcáról indult, súlyos károkat szenvedett, amikor jégesőbe került. A gép orra, a pilótafülke ablaka és a burkolata is megsérült, de a pilótának sikerült biztonságban földet érnie. Az incidens során egyetlen utas sem sérült meg. A 173 utast szállító gép körülbelül húsz percre volt a leszállástól, amikor hirtelen turbulencia lépett fel, és az utasok úgy érezték, mintha kő zúdult volna a gép burkolatára.