Orosz terroristák letartóztatása az USA-ban

Hat orosz állampolgárt tartóztattak le az Egyesült Államokban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, és merényletre készülhettek.

A New York Post szerint a hat, Tádzsikisztánból származó orosz állampolgárt múlt héten tartóztatták le, miután az FBI figyelmeztetést adott ki. Az érintettek egy Los Angeles, New York és Philadelphia területére kiterjedő összehangolt akció során kerültek rendőrkézre. A nyomozás során lehallgatásokat is alkalmaztak, amelyekből kiderült, hogy az egyik most letartóztatott személy bombákról beszélt. Egy forrás szerint aggodalmak merültek fel, hogy a bostoni maratoni robbantáshoz hasonló esemény ismétlődhet meg, vagy még rosszabb történhet. Az említett személyt korábban a déli határon engedték szabadon, jövő évi bírósági tárgyalási dátummal, de azóta kiderült, hogy kapcsolatai lehetnek az Iszlám Állammal.

Az FBI igazgatója, Chris Wray korábban figyelmeztetett egy lehetséges, az Egyesült Államok területén készülő Iszlám Állam terrorcselekményre, és arra, hogy a csoport veszélyes lehet a déli határon.

A közelmúltban Moszkvában egy koncertterem elleni terrortámadás történt, ahol automata fegyverekkel felszerelt támadók hatoltak be és lőttek a tömegre. A támadásban hatvanan veszítették életüket, és később több sérült is belehalt sérüléseibe. Ezt a merényletet az ISIS-K, az Iszlám Állam Horaszán vállalta magára.

Az ISIS-K, az Iszlám Állam-csoporthoz tartozó szervezet, 2014 végén alakult meg a pakisztáni tálibok egyik szakadár frakciójaként. A Horaszán történelmi régióra utal, amely a mai Irán, Afganisztán és Közép-Ázsia egyes részeit foglalja magában. Az amerikai kormány 2016 januárjában nyilvánította a csoportot globális terrorszervezetté, ami az ellenük fellépő amerikai és afgán erők összehangolt kampányával párosult. Az ISIS-K 2020-ban új életre kelt új vezetőjük, Sahab al-Muhadzsir irányítása alatt, aki a közép-ázsiai terjeszkedésre és toborzásra, valamint Kabulban és más vallási kisebbségek elleni támadásokra összpontosított.