Gulyás nem vár változást, de Vitézy újraszámolná az érvénytelen szavazatokat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz-KDNP választási eredménye a nehéz körülmények ellenére is jó eredménynek tekinthető, és bár nem számít változásra az újraszámolás után sem, Vitézy Dávid újraszámolná az érvénytelen fővárosi szavazatokat.

A HírTV-ben hétfő este tett nyilatkozatában Gulyás Gergely értékelte a Fidesz-KDNP választási eredményét. Megjegyezte, hogy a szavazatok számát tekintve a támogatás nagyobb volt, mint korábban, de a százalékos eredmény alapján két európai parlamenti helyet vesztettek. Hozzátette, hogy ha a választási eredményt parlamenti választásra fordítanák le, az egy kétharmados többséget jelentő választás lett volna.

A miniszter szerint a háború, a háborús infláció és a gazdasági nehézségek ellenére is pozitívan értékelhető az eredmény, különösen egy ciklus közepén. Gulyás azt is hozzátette, hogy ellenzékváltó hangulat van, kormányváltó nincs.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy Vitézy Dávidnak, aki 324 szavazattal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben, van-e reménye a változásra, úgy válaszolt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása indokolt lehet a demokratikus legitimáció érdekében, de általában az eredmény nem szokott változni, így ő nem táplál túlzott reményeket. Az ATV Híradónak nyilatkozó Nemzeti Választási Bizottság egyik delegáltja szerint az újraszámláláshoz megalapozott fellebbezésre van szükség, amelyet tanúnyilatkozatokkal kell alátámasztani.

Vitézy Dávid azonban úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy "újraszámlálás kell", és a határidő csütörtökön van, addig benyújtják a fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Vitézy szerint az érvénytelen szavazatok száma rekord, és olyan információk birtokában van, amelyek alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban.

A választási műsorban Velkovics Vilmos kérdésére, hogy visszaléptetni, vagy elfogadni Szentkirályi Alexandra visszalépését utólag mennyire volt bölcs döntés, a miniszter úgy válaszolt, hogy ez bölcs döntés volt mind Szentkirályi Alexandrától, mind a Fidesz vezetésétől. Gulyás hozzátette, hogy a különbség, ami mindössze 0,04 százalék, olyan kevés, hogy fordítva is elsülhetett volna.

A Fővárosi Választási Bizottság hivatalos határozatában megállapította a főpolgármester-választás eredményét, amely szerint Karácsony Gergely maradhat a főváros élén, de a határozat még nem jogerős, és ellene három napig lehet fellebbezni. A fővárosi közgyűlésben a választási eredmények fényében mindenképp koalícióra, vagy alkalmi megállapodásra lesz szükség a többséghez, ahol a TISZA és a Fidesz is 10-10 fővel, a közös baloldali lista 6 embert, a Kutyapárt és Vitézy Dávidék 3-3 helyet foglalnak majd el. Gulyás Gergely szerint azonban Karácsony Gergely marad a főpolgármester, és nem lát sok értelmét a budapesti voksok újraszámolásának. Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában elárulta, hogy ő 50-44 százalékos eredményre számított, vagyis arra, hogy 14 százalékpontos különbséggel győzi le Vitézyt, és hozzátette, "ha választási csalásról beszélünk, azt a Fidesz követte el.".

Vitézy Dávid bejelentette, hogy csütörtökig beadják a fellebbezést, és kezdeményezik az újraszámlálást. "76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztünk Karácsony Gergellyel. Egy demokráciában az a minimum, ha ezután a szavazatokat újraszámolják, főleg, hogy számos rendszerszintű visszásságról kaptunk jelzést az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán. Ezeket be fogjuk mutatni" – fogalmazott Vitézy Dávid, hozzátéve, hogy bármi is lesz az erre feljogosított szervek döntése, a jogerős döntést el fogja fogadni.