Gulyás Gergely és Karsai Dániel érdemi párbeszédet folytatott

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, személyesen látogatta meg Karsai Dánielt, és érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről.

Karsai Dániel, az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász, Facebook-posztban számolt be a találkozóról, amely során megvitatták az életvégi döntésekhez való jog bevezetését. Gulyás Gergely kijelentette, hogy az Európai Bíróság döntését kötelezőnek tartja, és végre kell hajtani, amennyiben az nem ütközik az Alaptörvénybe.

A találkozó előzményeiről nem sokat tudni, de Gulyás korábban már jelezte, hogy szándékában áll meglátogatni Karsait, és nem világos, hogy a parlamenti csörték gyorsították-e a találkozó időpontját.

Karsai kiemelte, hogy a beszélgetés során új érvek nem hangzottak el, de Gulyás, mint vallásos ember, kifejtette, hogy nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon egy másik embernek emberi élet kioltására. Karsai válaszában hangsúlyozta, hogy egy világi államban nem lehet pusztán vallási érvek alapján jogot alkotni vagy alapvető jogot elvonni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, de hozzátette, hogy a döntés végrehajtása nem ütközhet az Alaptörvénybe. Karsai ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság által alaptörvény-ellenességre hivatkozással elutasított népszavazási kérdéseik óta biztos volt benne, hogy ez a hivatalos kormányálláspont.

Karsai hangsúlyozta, hogy a bíróság ítéletei mindig kötelezőek, még akkor is, ha az Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez Magyarországon, ahol az elmúlt 12 évben többször módosították az Alaptörvényt, és most várhatóan a 13. módosítás is meglesz.

A beszélgetés végén Karsai Dániel és Gulyás Gergely megállapodtak, hogy a bíróság csütörtöki döntése után folytatják a párbeszédet, amely email-ben írt véleménycserével fog kezdődni a bíróság ítéletéről. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön 10 órakor hirdet ítéletet Karsai Dániel ügyében. Karsai szerint a beszélgetés vége volt a legbiztatóbb, mivel megállapodtak abba, hogy a bíróság döntése után folytatják a párbeszédet.