Golden Goose: A divatcég a tőzsdén debütál

A híres designer sneaker gyártó, Golden Goose bejelentette, hogy tőzsdére lép, és ezzel több mint félmilliárd euró tőkét kíván bevonni.

A Bloomberg jelentése szerint a Golden Goose, amelyet különleges tervezésű cipőiről ismernek, a kibocsátás során 558 millió eurót szeretne bevonni. A vállalat piaci értéke a tőzsdei bevezetés után 1,7-1,9 milliárd euró között alakulhat, míg a cégérték akár a 3 milliárd eurót is elérheti. A milánói tőzsdén ez lesz a legnagyobb bevezetés a Lottomatica tavaly májusi, 599 millió eurós kibocsátása óta.

A cég nagytulajdonosa, a Permira magántőke-befektetési társaság közel 30 százaléknyi részvényt kíván értékesíteni, az ársávot részvényenként 9,50 és 10,50 euró között határozták meg. A Golden Goose a tőzsdére lépéssel szerzett forrásokat elsősorban adósságainak törlesztésére tervezi felhasználni. A vállalat ambiciózus tervei között szerepel, hogy 2029-re elérje az 1 milliárd eurós nettó árbevételt, ami jelentős növekedést jelentene a tavalyi 587 millió euróhoz képest.

A Golden Goose termékei, különösen a designer cipők, nagy népszerűségnek örvendenek a hírességek körében is. Az átlagáruk 400-500 euró körül mozog, és olyan sztárok viselik őket, mint Selena Gomez vagy Taylor Swift.

Fontos megjegyezni, hogy a cikkben szereplő információk nem tekinthetők befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.