Foodora díjemelése és új rendelési lehetőség

A Foodora online ételrendelő platform bejelentette, hogy a jövőben a rendelés összegétől függően változó rendszerhasználati díjat fog felszámolni, valamint lehetővé teszi az alacsonyabb értékű rendeléseket is.

A Foodora ügyfelei egy levélben kaptak tájékoztatást arról, hogy a cég a rendelés összegéhez köti a rendszerhasználati díj mértékét. A vállalat, amely korábban Foodpanda néven működött, 2022 novemberében vezette be ezt a díjat, amelyet a megnövekedett költségeikkel és a piaci versenytársak hasonló gyakorlatával indokoltak. Kezdetben a rendelésenkénti díj 110 forint volt, ami mára 150 forintra emelkedett, és a rendelés összegétől függően akár 300 forintig is nőhet.

A rendszerhasználati díj bevezetése után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított tavaly decemberben. A hatóság a vizsgálatot azzal indokolta, hogy a Foodora nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztókat a díj bevezetéséről és alkalmazásáról.

A Foodora Általános Szerződési Feltételeinek (ÁSZF) módosítása nem csak a rendszerhasználati díj változását foglalja magában. A változtatások értelmében a jövőben lehetőség nyílik arra is, hogy az ügyfelek az egyes szolgáltatók által megszabott minimális rendelési érték alatt is leadhassanak rendelést, amely esetben egy "alacsony értékű rendelés díját" kell majd fizetniük.