Dunai és rábai gátak 24 órás felügyelete folytatódik

A Rábán és a Dunán továbbra is több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát, miközben a Duna Budapesten 622 centiméteres vízállást mutat, ami a szombati tetőzés óta 26 centiméteres apadást jelent.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a védekezés a Rábán és a Dunán folyamatos, a vízügyesek a nap minden órájában ellenőrzik a gátakat. A Duna vízgyűjtőjét jelenleg egy hullámzó frontrendszer határozza meg, amely a hétvégén rendkívüli mennyiségű csapadékot hozott a Rába és mellékfolyóira, különösen a Strémre és a Pinkára.

A legújabb előrejelzések szerint a Dráva-Mura és a Tisza vízrendszerében még esős marad az időjárás, de a Rába vízgyűjtőjén szárazabb idő várható a következő napokban. Budapesten a Duna vízállása hétfő óta nem változott, továbbra is 622 centiméter. Ez a lassan levonuló ár miatt tartósan magas vízszintet jelent a fővárosban.

A Duna tetőzése jelenleg Baja térségében van, ahol a vízállás megközelíti a másodfokú készültségi szintet, és várhatóan a nap végére Mohácsot is eléri. Az elnyúló tetőzés után a vízjárás lassan apad, vagy helyenként stagnál, így Nagybajcsnál tartósan másodfokú, más helyeken elsőfokú készültségi szintű vízállásokra lehet számítani.

A Rába hétfő este Körmendnél a harmadfok szintjét meghaladóan, 477 centiméteres vízállással tetőzött, de az esőzések miatt lassú apadásra lehet számítani. A folyó alsóbb szakaszain a harmadfok körül várható a tetőzés a hét folyamán, Győrnél pedig - elsősorban a Duna hatására - a következő néhány napban az első fok szintje körüli vízállások valószínűsíthetőek.

A Rába vízgyűjtőjén lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakult árhullámok a folyón és mellékfolyóin is tetemesek. A Pinkán Felsőcsatárnál az árhullám 508 centiméterrel tetőzött, ami 102 centiméterrel haladja meg a korábbi legmagasabb vízállást, és meghaladja az átlagosan kétszáz évente előforduló maximális vízhozam értékét.

A Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, míg a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállásokra lehet számítani a következő időszakban. A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve a kedden várható eső újabb árhullámokat indíthat el, ezért Tarnaörsnél valószínűleg újra az első fok szintje fölé emelkedik a vízállás. A Sajón a másodfokot megközelítő vízszintre van kilátás.

Vas vármegyei áradások következtében utcákat öntöttek el a folyók, Szombathelyen a Petőfi-telepen utcákat öntött el, udvarokba tört be, lakóházakat fenyegetett a víz.