Veszélyjelzés kiadva: Zivatarok és felhőszakadások várhatók Magyarországon

A HungaroMet előrejelzése szerint Magyarországon több megyében is érvényben van figyelmeztetés zivatar és felhőszakadás miatt, és a következő napokban is változékony időjárásra kell számítani.

A hétfői nap északnyugat felől érkező lassan mozgó, hullámzó hidegfront hatására több hullámban alakultak ki záporok és zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos erejű széllökés is kísért. Kunmadarason például 117 km/h-s széllökést mért a meteorológiai szolgálat, a Kisalföldön pedig a 24 órás csapadékösszeg néhol meghaladta a 70 mm-t.

Kedden az ország déli részén derült, vagy kissé felhős idő várható, az északi megyékben azonban több felhő lesz, és az éjszaka második felében délnyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Északkeleten csökken a záporos csapadék esélye, de hajnaltól délnyugaton és a Duna-Tisza köze déli részén ismét eleredhet az eső. Az északias szél időnként megélénkül, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig 9 és 16 fok között alakul.

Jelenleg nyolc megyében van érvényben első szintű (sárga) figyelmeztetés zivatar miatt, míg felhőszakadásra Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben adtak ki figyelmeztetést. A HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékre, valamint Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben a zivatarok mellett felhőszakadásra is figyelmeztet a HungaroMet.

Szerdán a vastagabb felhőtömb kelet felé halad tovább, mögötte több helyen kisüt a nap, és a gomolyfelhő-képződés erőteljessé válik, amelyből főleg a Dunától keletre szórványosan várható zápor, zivatar. A felhőzet csak estére csökken, és a Nyugat-Dunántúlon és a zivatarok körül megerősödik majd az északias szél. A nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél hűvösebb is lehet.

A következő 1-2 napban még szórványosan várható eső, záporeső, helyenként zivatar, és a hőmérséklet is visszafogottabb lesz. Az előrejelzések szerint péntektől hagy alább az esőzés, azután pedig berobban a meleg, amely tartós lesz és egészen a jövő hét közepéig kitart. Csütörtökön kezdetben még többfelé kialakulhat zápor, de délutánra már a 27 fokot is elérhetik a hőmérők. Pénteken már napsütésre, 22-27 fok közötti maximumokra lehet számítani. A hétvégén pedig a 30 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, de vasárnap zivatarok környezetében gyakran lehetnek erős széllökések.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras