Szomorú vasárnap: jelentős veszteségek a Fidesz számára az önkormányzati választásokon

A Fidesz-KDNP jelentős visszaesést szenvedett az önkormányzati választásokon, 575 képviselői helyet veszítve az önkormányzatokban, ami a korábbi választásokhoz képest látványos csökkenést jelent.

A vasárnapi önkormányzati választások eredményei alapján a Fidesz-KDNP számára nem alakult kedvezően a helyzet, hiszen a jogerős végeredmények még hiányoznak egyes helyeken, de ahol már ismertek, ott a kormánypárt jelentős veszteségeket szenvedett el. Összesen 20 326 polgármesteri és képviselői helyet lehetett megszerezni az idei választáson, ami 53-mal kevesebb, mint az előző választáson, a népességcsökkenés következtében.

A Fidesz mint jelölőszervezet 2452 önkormányzati mandátumot szerzett, ami 575-tel kevesebb, mint az öt évvel ezelőtti 3027, és jelentős csökkenés a 2014-ben szerzett 3471 mandátumhoz képest is. A települési képviselők számának csökkenése a legnagyobb mértékű, majdnem ötszázzal lesznek kevesebben, ami körülbelül negyedével kevesebb képviselőt jelent a korábbiakhoz képest.

A fővárosi közgyűlésben hárommal kevesebb fideszes politikus foglal majd helyet, ami hasonlóan 23 százalékos visszaesést jelent. A polgármesterek tekintetében is csökkenést tapasztalhatunk, hatvannéggyel kevesebb polgármestert ad a kormánypárt, és olyan települések is ellenzéki kézre kerültek, amelyek évtizedek óta jobboldali irányítás alatt álltak, mint például Pápa.

A mandátumok százalékos megoszlásában is érzékelhető a visszaesés: a Fidesz a polgármesterek közel ötödét adta eddig, ezután kevesebb mint hatodát fogja, és az összes megszerezhető mandátum körülbelül 3 százalékát veszítették el a választáson. Korábban átlagosan minden hetedik hely volt a Fideszé, most már csak minden nyolcadik.