Na, ilyen egy igazán jó strand – csak nem nálunk

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy egy egészen más világba csöppenjünk. Ausztriában, a Fertő tó partján egy olyan helyet hoztak létre, ahol a közösség véleményét is figyelembe vették, és a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek.

Magyarországon ritka, hogy a lakosság véleményét kikérjék egy beruházás kapcsán, de Ausztriában, Breitenbrunnban éppen ilyen projekt valósult meg. Az Új strand – Fertő tó kikötőöblöt idén június elején adták át, ahol a helyiek mellett a kulturális, politikai és gazdasági élet képviselői is részt vettek a megnyitón. A felújított mólók, zöldterületek, étterem, strandbár és delikáteszüzlet mind-mind a közösség igényeit tükrözik.

Közös erővel a pihenésért

A projekt során több érdekcsoport képviselői, köztük a helyi önkormányzat, természetvédelmi szakértők, Burgenland tartomány hatóságai, az UNESCO Világörökségi Tervezési Tanácsadó Testület munkatársai, valamint a lakosság is aktívan részt vett a tervezésben. A nemzetközi építészeti pályázat eredményeit több mint 800 polgárnak mutatták be, majd a lakossági kifogásokat és elképzeléseket is figyelembe vették a végleges koncepció kialakításánál.

A megnyitón Astrid Eisenkopf, Burgenland tartomány elnökhelyettese, Erwin Preiner, a Világörökség Fertő tó Egyesület elnöke, és további fontos személyiségek is részt vettek. Az eseményen a vendégek pezsgőt és bort is fogyaszthattak, ami az osztrák kultúra része.

Nincs biztonsági őr, mégsem lopnak

A delikáteszüzletben nincsenek eladók, a vásárlás bankkártyával történik, és a bizalomra épül. A bolt 7 órától 19:30-ig van nyitva, és a környékről származó élelmiszerekkel töltött kosarakat is bankkártyával lehet fizetni.

Honi hasonlítás

Fertőrákoson, a magyar oldalon egy 23 milliárd forintos beruházás során a partszakaszt lezárták, és a cölöpházakat is lezúzták. Ezzel szemben az osztrák oldalon a 53 millió eurós beruházás nem csak új munkahelyeket teremtett, hanem a turizmust is fellendíti, többek között vízisportokkal és elektromos biciklikkel.