Európát elárasztják a drogok: növekvő veszély az új anyagoktól

Az Európai Unió kábítószerekkel és kábítószer-függőséggel foglalkozó megfigyelőközpontja (EMCDDA) szerint a kábítószerek hozzáférhetősége magas marad Európában, és a változó használati szokások, valamint az új pszichoaktív anyagok megjelenése egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Az EMCDDA jelentése kiemeli, hogy a kábítószer-használók ma már számos, gyakran nagy hatáserősségű és tisztaságú, esetleg új formában vagy kombinált készítményként elérhető pszichoaktív anyaghoz juthatnak hozzá. A fogyasztók gyakran nem ismerik fel, hogy mit fogyasztanak, ami fokozott egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Az uniós hivatal 2023 végén több mint 950 új pszichoaktív anyagot figyelt, és 26-ot azok közül tavaly jelentettek be először Európában. A jelentés szerint a kokain a leggyakrabban használt kábítószer a kontinensen, a 15-64 éves korosztály mintegy 1,4 százaléka, azaz 4 millió fő fogyasztotta az elmúlt évben.

A kokain elérhetősége is növekszik, 72 európai nagyváros közül 49-ben nőtt a szennyvízben kimutatható kokain szermaradványok mennyisége. Az uniós tagállamok hatodik éve jelentettek rekordmennyiségű kokain lefoglalását, 2022-ben összesen 323 tonnát. Belgium, Hollandia és Spanyolország voltak a legnagyobb lefoglalások helyszínei, ahol az Európában felfedezett kokainszállítmányok 68 százalékát foglalták le. Antwerpen kikötőjében a lefoglalt kokain mennyisége évről évre emelkedik, 2023-ban 116 tonnát koboztak el. Spanyolországban pedig a történetük legnagyobb egyedi kokainfogásáról számoltak be, amelyet banánba rejtve szállítottak Ecuadorból.

A kokain gyakran tengeri konténerekben érkezik Európába, de a bűnözői csoportok kisebb kikötőket is használnak, és több uniós országban kokainlaboratóriumokat is üzemeltetnek. Az EU a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében létrehozta az Európai Kikötők Szövetségét.

A heroin marad a leggyakrabban használt illegális opioid Európában, és 2009 óta 81 új szintetikus opioid jelent meg a piacon, amelyek nagy hatáserősségűek és jelentős egészségügyi kockázatokat hordoznak. A kontinensen fogyasztott heroin többsége Afganisztánból származik.

A kannabisztermékek változatossága és a szintetikus kannabinoidokkal történő keverés egyre nagyobb kihívást jelent. Tavaly kilenc új kannabinoidról érkezett bejelentés. A 15 és 65 év közötti európaiak körében a kannabiszhasználat elterjedtsége 8 százalék, a 15-34 évesek körében pedig 15 százalék.

Az úgynevezett polidroghasználat, vagyis több kábítószer egyidejű vagy egymást követő használata, Európában egyre gyakoribb. Ez növeli az egészségügyi kockázatokat és megnehezíti a beavatkozások hatékonyságát. Az EMCDDA kiemelt feladatnak tekinti a kábítószer-fogyasztási szokások és kombinációk mélyebb feltérképezését, amelyet az újonnan létrejövő Európai Kábítószer-ügynökség (EUDA) fog ellátni július 2-tól kezdődően.