Észak-koreai katonák átlépték a fegyverszüneti vonalat

Nagyjából húsz észak-koreai katona lépte át a Koreai-félszigetet kettéválasztó fegyverszüneti vonalat, amire a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel reagált, mire a katonák visszavonultak az északi oldalra.

A dél-koreai vezérkar keddi jelentése szerint az incidens még vasárnap történt, helyi idő szerint 12 óra 30 perckor, amikor is a katonák átlépték a demilitarizált övezet (DMZ) területén húzódó katonai demarkációs vonalat (MDL). A dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövései és hangszóróiból szóló felszólítások után a határsértők azonnal visszatértek a határ északi oldalára, és további szokatlan tevékenységet nem észleltek.

A határsértő katonák tevékenysége ismeretlen maradt, de a gyors visszavonulás alapján feltételezhető, hogy a határátlépés nem volt szándékos. Az események hátterében állhat az a tény, hogy az 1950 és 1953 közötti koreai háborút csak fegyverszüneti megállapodás zárta le, békeszerződés hiányában a két Koreai állam technikailag még mindig háborúban áll egymással.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea több mint 300, szeméttel és trágyával megrakott léggömböt reptetett át Dél-Koreába, válaszul arra, hogy egy dél-koreai aktivistacsoport Phenjan-ellenes propagandaröplapokat szállító ballonokat küldött át a határon Észak-Koreába. A dél-koreai elnöki hivatal bejelentette, hogy a phenjani akcióra válaszul hangosbeszélőket telepítenek a határ környékére, és a közleményben Észak-Koreát tették felelőssé a két ország közötti konfliktus esetleges eszkalációjáért.