Espoo rendőrsége klasszikus zenével űzi el a fiatalokat a tengerparttól

A finnországi Espoo városában a rendőrség egy különleges módszerrel próbálja megakadályozni, hogy a tanév végét ünneplő kamaszok a tengerparti strandokon gyülekezzenek: hangos klasszikus zenével űzik el őket.

Az espooi Haukilahti tengerparti strandján már reggel fél héttől éjjel fél tizenkettőig hallható a klasszikus zene, amelyet két nagyméretű hangszóróból sugároznak – számolt be róla egy helyi hírportál. A rendőrség szóvivője, Mikko Juvonen elmondta, hogy a fiatalok valamiért nem kedvelik a klasszikus zenét, és ezért távol maradnak azoktól a helyektől, ahol azt játsszák.

A módszer már hat éve bizonyítottan hatékony, és azóta nemzetközi szinten is elterjedt. Juvonen hozzátette, hogy idén olyan darabok csendülnek fel, mint Strauss Kék Duna keringője, Schubert Ave Mariája, és Vivaldi Négy évszaka.

A rendőrség célja kettős: egyrészt biztonságosabb, ha a bulizó fiatalok távol maradnak a víztől, másrészt a korábbi években a strandot gyakran találták összeszemetelve és üvegszilánkokkal teli állapotban, ami zavarta a fürdőzni vágyó családokat.