Egységes online ügyintézés az MVM-nél?

Az MVM május 23-i közleménye szerint egységes lett az online ügyintézés, azonban egy olvasó tapasztalatai mást mutatnak. Az MVM minden lakossági ügyfele mostantól ugyanazon az online felületen és applikációban intézheti gáz- és áramügyeit, beleértve azokat is, akik korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfelei voltak. A régi áramügyintézési felületek hamarosan megszűnnek, és a földgázügyeket online vagy okostelefonon intéző ügyfelek számára nem szükséges külön teendő, az új felület automatikusan fogadja őket áramügyintézésre is. Az MVM Next applikáció és az mvmnext.hu/ugyfelszolgalat oldal egyszerűbbé és gördülékenyebbé teszi az ügyintézést, de a korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Egy olvasónk, Gábor (neve megváltoztatva) évek óta appon keresztül diktálja a mérőállásait, az éves áramleolvasást pedig online, fotóval küldi be. Azonban május vége felé nem tudta a szokásos módon online bediktálni az éves áramfogyasztását, mivel az MVM-nél csak a havi diktálás működik, az évest pedig az E.ON-nál kell megtenni. Gábor értesítést kapott az éves leolvasásról, amelyben az ELMŰ Hálózati Kft., mint az E.ON-Csoport tagja, arra figyelmeztette, hogy a mérőállást az E.ON Hálózat mobilalkalmazásában vagy az online ügyfélszolgálaton keresztül tudja rögzíteni.

Az MVM Next applikációban május 24-én inaktív volt a „Diktálok” gomb, és az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint január 1-jétől az E.ON-alkalmazásban kell diktálni a leolvasást, amely később integrálódik az MVM Next applikációba. Az MVM válaszában kiemelte, hogy 2024 januárjától megvalósult az iparági adatcsere első üteme, ami a hatékonyabb piaci működés és az ügyfélkiszolgálás érdekében történt. Az éves leolvasás azonban továbbra is az elosztó társaságok feladata marad, és ezt nem lehet az egyetemes szolgáltató alkalmazásában elvégezni.

Gábor végül az E.ON-appban tudta diktálni az éves fogyasztását, és bár kezdeti aggályai voltak a fogyasztás elszámolásával kapcsolatban, a helyes óraállást átvezették az MVM-appba, és korrekt számlát kapott. Az MVM nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nem tájékoztatták az ügyfeleket az éves leolvasás változásáról, és nem reagált arra sem, hogy vannak-e még más kivételek az egységes online ügyfélszolgálatnál.

A Népszava cikke szerint az MVM mérlegei is cáfolhatják a narancssárga rezsiboxos megtakarítást. A cikk rámutat, hogy a rezsiboksz tartalmát meghatározó jogszabály csak „világpiaci” ár alkalmazását írja elő, de nem határozza meg, hogy melyik időszak világpiaci árait kellene figyelembe venni. Az MVM a közel két évvel ezelőtti piaci csúcsárakhoz viszonyítja a rezsicsökkentett tarifákat, ami jelentősen eltér a jelenlegi piaci áraktól. A 2023-as mérlegbeszámoló szerint az MVM gázkiadásai feleződtek, miközben a mennyiség szinten maradt, ami arra utal, hogy a tarifa is csökkent. Az áramügyben is ellentmondások vannak, mivel az MVM Paksi Atomerőmű árameladási ára nőtt, és a lakossági áram 30 százalékát tőzsdei árszinten számolják el, ami szintén ellentmond az MVM korábbi állításainak.