Tovább maradhatnak a belsőégésű motorok? Lassuló zöld átállás és integráció, merevebb kereskedelmi szabályok - Hogyan hathat a gazdasági folyamatokra az EP-választás?

Lassuló zöld átállást és keményedő határokat, valamint kereskedelmi szabályozást jósolnak az elemzők az Európai Unióban az EP-választás után. Az Európai Parlament átalakulása hogyan hathat a gazdaságra, és hogyan érinthet mindez minket? Ennek jártunk utána.

Az európai piacok bizonytalanságot tapasztaltak a vasárnapi EP-választás után, az euró gyengült a dollárral szemben, és a forint is nagyot zuhant. Csányi Sándor, az OTP elnöke szerint az EU és Magyarország közötti ellentét nyugvópontra juthat az EP-választások után, ami segítheti a vállalati szektor beruházásait, azonban Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője szerint Magyarország számára fontosabb, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Néppárt jelöltje, Ursula von de Leyen várhatóan marad az elnök, így az EP új összetétele nem fogja érdemben befolyásolni a Magyarországgal kapcsolatos fejleményeket.

Politikai kockázatok

A szélsőjobboldali nyereség a francia elnököt, Emmanuel Macront előre hozott választás kiírására késztette, ami a pénzügyi piacokat régóta visszafogó politikai kockázatokra figyelmeztet. A befektetők a szélsőjobboldali pártok befolyásától tartanak az EU új végrehajtó testületére, és a francia tőzsdék vesztesei lettek Macron döntése után. A COVID-19 világjárvány idején az EU példátlan lépéseket tett egy 800 milliárd eurós helyreállítási alappal, amelynek megvalósításában Franciaország kulcsszerepet játszott, de egy jobboldali elmozdulás gyengítheti az integrációt. A zöldek veszteségei és a jobbra tolódás megnehezítheti az új előírások elfogadását és kiskapukat nyithat a törvények gyengítéséhez. Az EU tervezi, hogy vámot vet ki a kínai elektromos járművekre, ami több kereskedelmi akadályhoz vezethet. Az EU-ra nehezedő nyomás a védelmi kiadások emelése érdekében fokozódik, de a szélsőjobboldal térnyerése megrendítheti a közös finanszírozás reményeit.

Megakadhatnak folyamatok és csökkenhet a zöld átállás lendülete

Az Európai Parlament új összetétele nem változtatja meg a tagállamok gazdaságpolitikáját, de hatással lesz a gazdaságokra. A szélsőjobb befolyásának erősödésével határozottabbá válhat az EU bevándorláspolitikája, és lassulhatnak a bővítési folyamatok. A zöldek gyengülése miatt felpuhulhat a belsőégésű motorokkal felszerelt új autók értékesítésének 2035-re ígért teljes betiltása, és változhat az energiapolitika. A nemzeti gazdaságpolitika az EP átalakulása miatt nem változik, az Európai Központi Bank pedig az infláció elleni fellépést tartja a legfontosabb feladatának. A szakértők a lassuló infláció és gyengülő gazdasági teljesítény miatt a kamatlában további csökkentést várnak, ami erősítheti a dollárt az euróval szemben.